Hírek

2009.11.11. 03:29

A Lorántffyban nyíltan beszélnek

Dunaújváros - A Lorántffy iskolában fontosnak tartják a megelőzést: nincs ez másképp az AIDS-sel sem.

Vinczellér Anita

A népes számú diáksereg számára Vásárhelyi Imre, a Magyar Vöröskereszt kortárs oktatója tartotta az előadást, aki először számadatokkal sokkolta a megjelenteket.

Az oktató interaktív módon tartotta ismertetőjét: a diákok véleményét kérdezte a fertőzöttek számáról, és az első betegről is. A diákok tippeltek: rosszul. A világon harmicöt millió regisztrált fertőzött van a WHO szerint, amelynek huszonöt százaléka Dél-Afrikában él.

Az első regisztrált magyar fertőzött egy hat éves kisfiú volt, aki vérátömlesztéssel kapta meg a halálos kórt huszonhárom évvel ezelőtt- árulta el a szakember.

A diákok Vásárhelyi Imrétől megismerhették a halálos kór kialakulását, lefolyását, tüneteit, és a védekezés módjait is, például megtanulhatták az óvszer helyes használatát.

- Fontosnak tartom, hogy a fiatalok olyan személytől kapjanak tájékoztatást, aki hozzájuk korban közel áll, mert sokkal nyitottabban lehet őket megismertetni a különböző nemi betegségekkel és azok következményeivel - árulta el a szakember.

Imre mindig törekszik a hétköznapi, fiatalos, és humoros megfogalmazásra. Az előadás célja az elgondolkodtatás, a tájékoztatás és a figyelemfelkeltés is egyben.

Végezetül játékra invitálta az érdeklődőket, akik cetlikre írt élethelyzeteket húztak, mint például ön egy harmincegy éves, terhes nő, szifilisszel, majd állítások hangzottak el, és ami érvényes volt az adott élethelyzetben, arra a diákok egyet előre léptek. A játék célja a gondolatébresztés, és az átélés volt. Ha már egy picit bele tudjuk magunkat képzelni egy ilyen helyzetbe, akkor akár egy mosollyal, kedves szóval szebbé tehetjük valaki életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!