Hírek

2017.04.18. 18:15

A felelős kutyatartók követelik meg társaiktól a város tisztán tartását

Dunaújváros – Városban örök gond a kutyaürülék a járdán és a parkban: mintha eltakaríthatatlan lenne. Mintha...

Pekarek János

Nem csak a mi környékünkön jelent problémát a kutyasétáltatás visszamaradó anyaga: a hanyag kutyatartók által hátrahagyott ürülék. Nem csak a mi városunkban jelent problémát – és biztos vagyok benne: nem csak a mi országunkban jelent problémát. Hanyag, nemtörődöm kutyatartók ugyanis nem csak nálunk vannak. Viszont a minap megnyugtató tendenciát véltem felfedezni. Egy első pillantásra legfeljebb tizenhat éves ifjú hölgy sétáltatta kistermetű kutyáját a Vasmű út és a Babits utca sarkánál – ahol az eb halaszthatatlan szükséget érzett. Meg is állt egy bokor tövében, majd dolgát végezvén állt is volna tovább. Viszont fiatal gazdája nem hagyta: zsebéből nejlonzacskót vett elő, s az anyagot maradéktalanul felszedve egy szemétgyűjtőben helyezte el.

Régóta vágytam egy ilyen látványra, mint amit cikkünk első oldalas részében leírtam! Mifelénk, a Béke városrészben eddig még nem találkoztam ilyen gondos kutyatartóval, de lehet, hogy csak rossz időpontokban járok az utcán.

Közösség egy városrészi kutyafuttatón: az egyetlen helyen, ahol póráz nélkül lehet a kutya Fotó: Zsedrovits Enikő

Mindenesetre Pásti Norbert városi közterületfelügyelő (maga is kutyatartásban tapasztalt ember) megerősítette futó benyomásomat:

- Valóban nagyon sokat javult a helyzet, sokat fejlődtek a kutyatartók! Több mint tíz éve figyeljük a város minden pontján, hogy a kutyások hogyan viselkednek, és az a tapasztalatunk, hogy a mai viszonyokat össze sem lehet hasonlítani az évtizeddel ezelőttivel! Reméljük, ebben elsősorban a folyamatos nevelőmunka eredményeit látjuk, és nem az időnként kiszabott, maximum húszezer forintos bírság játszik közre ebben. Annál is inkább, mert bár munkatársaimmal folyamatosan járőrözünk a városban, nagyon nehéz tettenérni azokat a hanyag kutyatartókat, akik megszegik az írott és íratlan előírásokat.

Pásti Norbert hozzátette: a legnagyobb változást az jelenti, hogy manapság már maguk a felelős kutyatartók követelik meg társaiktól, hogy hordjanak magukkal az ürülék eltakarításhoz megfelelő eszközöket, elsősorban nejlonzacskókat. A városban mintegy huszonöt olyan hulladéktároló van, amit elsősorban a kutyaürülék elhelyezésére tettek ki: ezeken nejlonzacskók is találhatók. Ugyanakkor (mivel a kutyák végterméke nem veszélyes hulladék) azt bármely szemetesben elhelyezhetik a gondos gazdák.

Ám még mindig gondot okoznak azok a kutyatartók, akik nem foglalkoznak eleget állataikkal. Ők azok, mindig csak percekre hozzák le a kutyákat, éppen addig, amíg az állat elvégzi szükségét. Ezek a "gazdák" már nem veszik a fáradságot ahhoz, hogy feltakarítsanak ebük - valójában: saját maguk - után...

S használjuk ki az alkalmat arra, hogy felhívjuk a figyelmet: ma már országos előírások szabják meg, hogy a kutyafuttató helyek kivételével csak pórázon szabad sétáltatni a kutyákat, a támadó kedvűeket pedig: szájkosárban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!