Hírek

2015.02.25. 17:35

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a zeneiskolában

Dunaújváros - Kiállításmegnyitóval, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött műsorral emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira a Sándor Frigyes Zeneiskolában.

Szabó Szabolcs

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000 június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelkezik.

Mészáros Melinda (b) harmonika előadásával kezdődött a megemlékezés. Stermeczki András mellett Fodor Sándorné, Cserna Gábor, Kovács István, Böttger Antal.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptemberétől az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt totális egypárti diktatúra, a magyarországi kommunizmus kiépítése felé – idézte fel a Sándor Frigyes Zeneiskolában tartott megemlékezésen Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, aki rövid történelmi áttekintésében elmondta a több mint százmillióra tehető azoknak az áldozatoknak a száma, akik közvetlenül kommunista terror miatt haltak meg, ám a diktatúrák további milliókat nyomorítottak meg, fosztottak ki, börtönöztek be a világ számos országában.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Nagy Mihály plébános. Fotó: Ady Géza

„Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos." – idézett George Orwell-t beszédében Cserna Gábor, a város polgármestere, aki így folytatta: – Emlékeznünk kell arra, miként ütötte fel a fejét a téboly Magyarországon, miként alakította át a társadalmat és miként tombolt évtizedekig, miként pusztított el és gyötört meg embereket. Emlékezni kötelességünk, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy nincs alku a kommunizmussal, sem a fasizmussal és nincs alku azokkal sem, akik a totális diktatúrák működtetőit ma menteni kívánják. A zeneiskolában rendezett megemlékezésen felszólaltak a történelmi egyházak dunaújvárosi képviselői, Kovács István görög katolikus parókus, Stermeczki András evangélikus lelkész, Böttger Antal református lelki pásztor, valamint Nagy Mihály plébános.

A zeneiskola lépcsőgalériájában nyílt történeti kiállítás megnyitóját követően az intézmény koncerttermében kerekasztal-beszélgetés zárta a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján.

Dunapentele Málenkij

A második világháborút követő Szovjetunióbeli kényszermunkára, Málenkij robotra Dunapenteléről tizenegy főt hurcoltak el. Közülük öten meghaltak az embertelen táborokban, öten pedig évek múltán szabadultak és hazatértek Pentelére. A rabságból egy főnek sikerült megszöknie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!