Hírek

2014.03.19. 16:15

A kohó átépítése még nem kezdődött meg

Dunaújváros - Az I. kohó átépítése még nem kezdődött meg, de alkatrészek, anyagok már érkeznek. Szerződés is kell...

Pekarek János

A nyugdíjas törzsgárdakötvények értékcsökkenéséről írtunk szerdán. Arról, hogy az idei vasműs bérmegállapodás keretében, a munkáltató által kért költségcsökkentés miatt a kollektív szerződésben rögzített kötvénykifizetést havi tíz forintban állapították meg, mivel ez az összeg a jogászok szerint nem csökkenthető nulla forintra.

Ez természetesen rosszul érintette a nyugdíjasokat, akik közül sokan havi tízezer forint feletti összeget is kaptak.

Azonban nagy többségük elfogadta az érdekvédők álláspontját: e fájdalmas lépésre azért volt szükség, hogy ezzel is segítsék az I. számú kohó újjáépítését, megmentve összességében akár ezernél is több ember munkahelyét.

A cikk egy olvasónk levele nyomán született. S adott egy újabb ötletet: ha már a kohóátépítés a kifizetés csökkentésének indoka, akkor nézzünk utána: hogyan is áll ez az átépítés?

A tervek és a bérmegállapodás szövege szerint ugyanis az újjáépített I. kohónak szeptember elsejéig el kell készülnie. Egészen pontosan: szeptember első napján már működnie kell a kohónak, azaz abból nyersvasat kell csapolni. Az átépítéssel korábbi kijelentések szerint akár augusztus közepére, vagy Szent István napjára: az augusztus 20-i nemzeti ünnepre is végezhetnek a szakemberek.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint az építkezés még nem kezdődött el, bár az ahhoz szükséges alkatrészek egy része már megérkezett a gyárba.

Hegedűs László, a szakszervezet nagyolvasztóművi elnöke ehhez hozzátette: eddig két sornyi karbontégla, azaz tűzálló tégla érkezett meg az I. kohóhoz, néhány gépészeti alkatrész mellett. Hamarosan várnak újabb két sornyi téglát, amellyel már a kohó teljes medencéjének alját ki tudják falazni. Összesen tizennégy sornyi téglára lesz szükség.

Hegedűs szerint nem az a kérdés, hogy mennyi alkatrész érkezett be a gyárba, hanem az a fontos, hogy mikor kötik meg a fővállalkozói szerződést a kohóátépítésre? A munkát negyven-hatvan nap alatt el lehet végezni, ha a pénzügyi és szerződéses háttér rendben van.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője kérdésünkre azt válaszolta: a kohóátépítés még nem kezdődött meg, de minden a tervek szerint halad.

- Mindent el fogunk követni, hogy a vállalást teljesítsük! - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette: a szerződéskötések technikai részletkérdéseket jelentenek, üzleti titkok: az egyes kohó átépítése nincs veszélyben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!