Hírek

2010.01.19. 03:29

A kofák, vásározók folyó ügyei

Panaszkodnak a vásárosok és a kofák: drága az asztalbérlet a piacon, fizetni kell a nyilvános mosdóért, a vásári helypénzt szedők tolla is vastagon fog, nincs wc az út mellett, ezért a legtöbben az erdőben intézik el folyó ügyeiket. A DVG Zrt. az üzemeltetési díjból oldja meg a fejlesztéseket, de mindenre nem telik a keretből...

Körmendi Erzsébet

- Húsz éve selyem virággal kezdtük, aztán száraztésztával folytattuk, és tíz éve foglalkozunk zöldséggel, gyümölccsel - mondja az asszony. - A körülmények évről évre javulnak, de kellemetlen például, hogy csupa mocsok a kezünk az árutól, és nem tudjuk megmosni, csak akkor, ha valaki helyettesít, amíg elgyalogolunk a túlvégre. Tudom, hogy a fagy miatt kell leszerelni a kültéri csapot, de így sem jó.

Nagy Lászlóné savanyúságot árusít a vecsési termelő alkalmazásában, és háborog a vécéhasználati díj miatt:

- Itt állunk kora reggeltől délig, hideg van, néha nyolcszor is ki kell mennünk. Az alkalmankénti száz forint sok.

A néhány szem almáját, krumpliját, hagymáját kipakoló falusi néni alig árul annyit naponta, amennyibe az asztalbérlet, a Dunaújvárosba felutazás kerül neki. Ha ő is nyolcszor elmegy vécére, akkor egyenesen ráfizetéses neki a piacozás. Különben is: egyre kevesebb a vevő, kedden, pénteken, szombaton van forgalom, de szerdán, csütörtökön nem sokan vásárolnak.

Éveken át ötven forintot kellett fizetni a nyilvános mosdóban, a múlt évben emelték száz forintra a díjat. Vállalkozásra bízta a DVG Zrt. a vécé üzemeltetését, és az ott dolgozó szerint az EU-szabványnak meg kell felelni . Fűtik a helyiséget, a papír, a kéztörlő és a szappan is pénzbe kerül, nem beszélve a vízről, ami rendesen fogy. Azt azért az árusok is elismerik, hogy jólesik télen meleg vízzel kezet mosni, egészen átmelegszik tőle az ember...

- A fiam azt szokta csinálni, hogy bemegy valamelyik kocsmába, kér egy kólát, ami nyolcvan forint és használja a mosdót - árulja el a titkot az egyik árus. - Olcsóbb, mint a nyilvános illemhely, és még inni is kap a pénzéért.

A piaci körülményekkel egyébként elégedettek az árusok, kiváltképp azóta, hogy fedett lett az árusító tér. A végek ugyan huzatosak, az asztalokról takarítani kell hajnalonta a havat, megfagy az áru, az asztalok aljában nem mernek semmit hagyni, mert - bár zárják a területet éjszakára - előfordulnak szekrényfeltörések. Pozitív változásként élték meg, hogy több asztalhoz neont, konnektort szereltetett fel a DVG Zrt. A cég szolgáltatási igazgatója, Gebei Bálint szerint maradt egy kevés pénz az üzemeltetési keretből tavaly, így egymillió forintból elkezdték a villamos hálózat fejlesztését - és természetesen folytatni is szeretnék idén, mivel az árusok részéről igényként felmerült, hogy szeretnének pénztárgépet használni, amihez áram kell. A piactér lefedése után tapasztalták, hogy a középső asztalsor nagyon sötét, ezért ott kezdték a neonok és az aljzatok felszerelését.

A vécé-kérdésre Gebei Bálint nem tud jobb megoldást a jelenleginél. Azt mondja, ha ingyenessé teszik a nyilvános mosdót - tehát az üzemeltetési keretükből fedezik annak költségeit -, az a fejlesztéstől vonná el a pénzt, kevesebb neonra futná például idén...

A vásár külön téma. Nem csak a takarítók háborognak, hogy kéthetenként vasárnap szeméthalmokkal kell megbirkózniuk a Vasmű út kiserdő melletti szakaszán, hanem a városlakók is - az állapotok miatt. A folyó ügyekről nem is beszélve: a vásározók és a vásárlók egyaránt az erdőben könnyítenek magukon - gusztustalanul néz ki a környék. A jelek arra utalnak, hogy kevesen tudják: a DVG Zrt. bérleti díjat fizet a sarkon lévő két vendéglátó egységnek, hogy a vásározók ingyen - fogyasztaniuk sem kell - használhassák a mellékhelyiségeket. A mobil wc-k kéthetenkénti kihelyezése ugyanis drága, állandóra ott hagyni sem lehet azokat a Vasmű út végén, mert kárt tesznek bennük. Megoldásként abban gondolkodik a DVG, hogy a sportpályán belül rendszeresítene vécét, és a kerítés megnyitásával irodát is kialakítana, ahol a díjat szedhetnék. Szó volt korábban az árok lefedéséről is, hogy nagyobb legyen a hely. Gebei Bálint szerint: ha a közgyűlés áldozna az árok-lefedésre, a DVG pedig a nyilvános vécékre, akkor a Vasmű út kiserdő melletti szakasza akár hosszú távon vásártérré válhatna.

Címkék#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!