Hírek

2015.04.22. 14:24

A Kálvin János Református Gimnáziumnak küldetése van

Dunaújváros – Úgy gyarapodtunk egy új iskolával, hogy szinte észre se vettük! Gimnázium, általános és szakiskola ez...

Pekarek János

A tavaly alakult Kálvin János Református Gimnázium, Általános Iskola és Szakiskola székhelye – bár fenntartója a Pilisi Református Egyházközség – városunkban van. Telephelyei Balassagyarmaton, Baracskán, Budapesten és természetesen Pilisen találhatók.

Egy éve működnek tehát, földrajzilag a Dunaújvárosi Főiskola Kallós Dezső utcai épületében (az egykori Tejüzem helyén kialakított oktatási tömbben). Összesen 223 diákjuk van, akik közül 42-en tanulnak Újvárosban. Felnőtt diákokról van szó: olyanokról, akik tizenhat évesnél idősebbek, de az intézmény helybéli tanulóinak átlagéletkora így is csak 30 év.

A Kálvin János Református Gimnázium, Általános Iskola és Szakiskola székhelye: a főiskola egykori Tejüzemből lett oktatási tömbje, ahol három irodát és négy tantermet bérelnek.

Minden további magyarázatnál jobban megvilágítja a Kálvin Gimnázium lényegét annak küldetésnyilatkozata: „Az intézmény egyrészt küldetésének tekinti a tanulás világában eltévedt, a munka világába be- vagy visszacsatlakozni nem tudó felnőttek oktatását, személyiségük és önbizalmuk fejlesztését, az ember önmagába vetett hitének megerősítését. Másrészt küldetése a hit nélkül élő vagy hitükben megrendült felnőttek visszavezetése Krisztus útjára." Ennek része az is, hogy református (vagy katolikus: a helység lakóitól függ) hittan-érettségit is tehetnek a diákok.

Ám nemcsak e szép nyilatkozat miatt különleges a Kálvin Gimnázium, hanem azért is, mert országos beiskolázású intézmény, ami elég ritka a magyar oktatásban. Elsősorban esti munkarendben dolgoznak. Olyan hároméves képzést nyújtanak tanulóiknak, amely érettségit ad – de tanfolyami keretek között nyelvvizsgára is felkészítik a diákokat. Mi több: városunkban egyedüliként akkreditált TELC vizsgahelyként vizsgáztatnak is, továbbá szakiskolai képzéssel is foglalkoznak. Ráadásul olyan helyeken is, ahol valószínűleg a legnagyobb szükség van erre: Budapesten a Maglódi úti, illetve a balassagyarmati és a baracskai büntetés-végrehajtási intézetekben, röviden börtönökben.

Szloboda Zoltán és Gyurkity Katalin, az új városi intézmény két vezetője. Fotó: Ady Géza

Érdemes idézni az iskola bemutatkozásából is két mondatot: „Szívesen vesszük olyanok jelentkezését is, akik középiskolai tanulmányaikat megszakították: lehetőséget biztosítunk azok befejezésére s a középszintű érettségi megszerzésére. Várjuk azokat a fiatalokat is, akik nehezen viselik a nappali tagozatos középiskolák szigorú szabályait, vagy munka mellett szeretnék befejezni tanulmányaikat."

S hogy miért ez az erős kötődés a pilisi fenntartású intézmény részéről Dunaújvároshoz? Nagyon egyszerű: a Kálvin Gimnázium vezetője Gyurkity Katalin, mesterpedagógus, tanfelügyelő, minőségi szakértő, aki a városi Rosti Pál Gimnáziumban kezdte pályafutását. Édesanyja ma is itt él. De dunaújvárosi az iskola stratégiai és fejlesztési igazgatója, Szloboda Zoltán (nem mellesleg matematika-testnevelés szakos tanár), valamint a szervezeti és vizsgafelelős igazgató, Csikós Imre is.

Mint ahogy az intézmény 34 tagú tantestületének nagyobb része is dunaújvárosi: más iskolák tanáraiként adnak itt órákat. Kiválasztásuk egyik feltétele nemcsak a szakmai felkészültség, hanem az elkötelezettség is: nem egy érettségi-gyárat akarnak működtetni itt, egyet a sok közül, hanem azt szeretnék az alapítók és működtetők, hogy komoly, hasznos tudást, megalapozott emberséget adjon a „Kálvin".

Gondolom, nem sok idő, míg így, rövidített, népszerű és népszerűséget tükröző nevén nevezik majd ezt a sajátos és sokszínű iskolát a városban és környékén. Remélhetően egyre többen.

Egyetlen iskola sem lehet fölösleges!

Mindig öröm, ha új iskola nyílik valahol – mert iskolából soha nem lehet elég!

Ennek bizonyítására elegendő, ha gondolatban mindenki végigtekint ismerősein, és megbecsüli általános kulturáltságuk szintjét.

Ugye, hogy lehetne sokkal, sokkal magasabb?

Bizony: rólunk is ezt gondolják ismerőseink...

Különösen akkor fontos egy iskola (ha egyáltalán lehet fontossági sorrendet felállítani), ha elveszettnek hitt vagy gondolt fiatal embereket ment meg a tanulás, a fejlődés, az előrelépés számára.

Mint ezúttal.

Használjuk ki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!