Hírek

2015.03.22. 17:01

A jövő biológusai

Dunaújváros - Szombaton 23. alkalommal találkoztak és versengtek a város és a környék tehetséges kisbiológusai.

Szabó Szabolcs

A címben foglalt jóslat első hallásra talán túlzónak tűnhet, ám korántsem az. A Széchenyi István Gimnáziumban szombaton immáron huszonharmadik alkalommal jelentkezett a Kisbiológusok találkozója, amelyet a szervezők méltán csak diákkonferenciaként emlegetnek. A 1992-ben indult sorozat sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a biológia iránt érdeklődő tehetséges diákok kutatásait, megfigyeléseit és előadásait minősítő zsűri soraiban számos olyan kutató, pedagógus, a biológiával és környezetvédelemmel foglalkozó szakember foglalt helyet, akik egykoron maguk is aktívan részt vettek a Kisbiológusok találkozóján. A szombati megmérettetés előtt a kisbiológusokat, a zsűri tagjait és a verseny támogatóit a házigazda intézmény igazgatója, Müllerné Ódor Marianna köszöntötte. A Kisbiológusok találkozójához kapcsolódóan két friss, természetbarát kiállítás is bemutatkozott a gimnáziumban.

A Kisbiológusok találkozójának egyik versenyzője Szárszó Flóra és kezében a seregszemle kedvence Ágoston, a kecskegida
Fotó: Zsedrovits Enikő

Gyakori vendégek vagyunk a Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériájának megnyitóin, ám tapasztalataink szerint meglehetősen ritkán gyarapítja a tárlatlátogató közönséget egy-egy ifjú kecskegida, papagáj, vagy tengerimalac. Szombaton reggel, az immáron huszonharmadik alkalommal jelentkező Kisbiológusok találkozójának megnyitóján azonban teljesen természetesnek tűnt, hogy az Ágoston névre hallgató kecskegida némi félelemmel vegyített kíváncsisággal fedezi fel a gimnázium auláját és az ott helyet foglaló sokaságot. A Kisbiológusok találkozójához kapcsolódóan ugyanis két remek kiállítás is bemutatkozott a Szivacsban.

A gimnázium még az év elején hirdettett rajzpályázatot általános iskolás diákok részére, a szervezők arra kérték az alkotó ifjúságot, hogy munkáiknak főhősei a hazánkban fészkelő madarak közül kerüljenek ki. Mint a Szivacs Galéria vezetője, Rohonczi ROHO István elmondta, meglepően sok színvonalas és ötletes alkotás érkezett a felhívásra.

Külön örömöt jelentett a szervezőknek, hogy a berettyóújfalui Igazgyöngy Általános Iskola is egy tekintélyes adag alkotást küldött a gimnáziumnak. A zsűri végül a számos kiváló pályamunkából két alkotó díjazott: Kovács Amandát a rácalmási Jankovich iskola 6. osztályos tanulóját és Skanda Krisztiánt, az Arany iskola hetedikes diákját.

A megnyitót megnyitót követte, hiszen szintén a Szivacs Galériában voltak láthatók első ízben azok a madárodúk, amelyeket egy szélesebb városi összefogás és közösségi szolgálat keretében a Bánki és a Széchenyi diákjai készítettek. Orosz Csaba tűzoltó alezredes, a program vezetője felidézte, hogy a környezetvédelem szellemében a helyi óvodákban és bölcsődékbe kerülő madárlakok leselejtezett faanyagból készültek és díszítésükhöz is már kibobásra ítélt festékanyagot használtak a diákok. A mindenkor nehéz helyzetben lévő zsűri Túzok Luca, Túzok Zsóka és Kovács Zoltán madárodúját látta a legjobbnak. A felkészítő tanároknak Páhi-Fekete Noéminek és Takács Lajosnak pedig a DH lapigazgató-főszerkesztője Várkonyi Zsolt adta át a PLT könyvválogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!