Hírek

2017.01.09. 18:15

A jégen jó: szabályosan!

Dunaújváros - Nagyon jó a jégen csúszkálni, korcsolyázni, sportolni - de csak kellő körültekintéssel. S van sok szabály!

Pekarek János

Az elmúlt időszak mínuszokban bővelkedő időjárása, továbbá a következő hét vége tovább csökkenő hőmérséklete a szabadba, jégre csábítja a korcsolyázni, csúszkálni szerető embereket. A szabad vízterületek jegén való tartózkodás, sportolás azonban csak akkor biztonságos, ha tisztában vagyunk a szabályokkal és be is tartjuk azokat.

MIKOR ÉS HOL SZABAD

Szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

A dunaújvárosi szabadstrand az egyik legjobb, legszebb hely a téli sportokhoz. Ez látható Sándor Viktor és Sándor Flórián kettőséből is. Fotó: Zsedrovits Enikő

TILOS JÉGRE MENNI

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; továbbá
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
- kikötők és hajóveszteglő helyek területén;
- folyóvizeken.
Mire kell odafigyelni?
Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman. Így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.
Mindig legyen nálunk feltöltött mobiltelefon!
Kerüljük a repedéseket, töréseket!
Tartsunk kellő távolságot egymás közt a jégen!
Adott vízfelületen is változhat a jég vastagsága, folyamatossága. Víz alatti források, áramlatok, továbbá a szél is befolyásolhatja a jég szilárdságát.
Recsegéssel jelez" a jég, ezt mindig vegyük komolyan!
Ha megreped alattunk a jég, akkor feküdjünk hasra, és lassú mozdulattal kússzunk a part felé!

A kezdőknek is sok élményt adhat a jég - ha biztonságos! Fotó: Zsedrovits Enikő

LÉK KÉSZÍTÉSE

Jégkitermelés, vagy a halak oxigén-ellátását biztosító, egy négyzetméternél nagyobb lék vágása esetén a jégmentessé vált területet egy méteres magasságban elhelyezett, legalább 10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a jelzésre okot adó körülmény megszűnésekor.

Amennyiben a jégen egy négyzetméternél kisebb léket vágnak, a jégmentessé vált területet legalább ötven méterről jól felismerhető módon meg kell jelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl.: nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.
Jégkitermelés vagy más, jégen történ munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni, és mentő eszközöket biztosítani a munkavégzés idejére.

A legbiztonságosabb, ha a területileg illetékes önkormányzat által kijelölt jégpályát használjuk sportolásra, szabadidős tevékenységre. Azonban a kijelölés nem kötelezettsége az önkormányzatoknak, erre jogszabály nem kötelezi őket.

ÁLTALÁNOS SZABÁLY

Általában elmondható, hogy 10-12 centiméter jégvastagságtól biztonságos a jégen tartózkodás. A jégvastagság azonban nem mindenhol egyforma, a jég felülete nem összefüggő.

Fontos, hogy jégbeszakadás esetén azonnal kérjünk segítséget a 112-es segélyhívó számon keresztül, és minél pontosabb helymeghatározással adjuk meg a baleset helyszínét, illetve ha ettől a területtől eltávolodunk (például azért, hogy a segítségre érkező tűzoltókat, mentőket, rendőröket felvezessük), akkor a saját tartózkodási helyünket is újra adjuk meg a félreértések elkerülése érdekében.

A jégről mentést csak akkor kíséreljük meg, ha kellő önkontrollal rendelkezünk, és ismerjük az alapvető biztonsági szabályokat. Mindig szem előtt kell tartani azt a körülményt, hogy veszélyhelyzetben kell segítséget nyújtani, amelynek során a segítségnyújtó is veszélyben van!

JÉGRŐL MENTÉS

Ne állva, egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert! Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét, az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal). Lehetőség szerint a bajba jutott embert ne a ruházatánál fogva húzzuk ki, mivel a varrások elszakadhatnak, illetve a ruhából kifordulhat a vízben lévő ember.

Alkossunk láncot, úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elől lévőt a mentés során a többiek biztosítják.
Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül járt embert a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra. Ha a szerencsétlenül járt ember a jég alá került, már csak felkészült szakemberek menthetnek!

A jeges vízből kimentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött helyre, a jeges ruházatot el kell távolítani, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését serkenteni. Minden mentésnél orvosi ellátásra van szükség, mentőt kell hívni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!