Hírek

2015.01.06. 19:05

A híd ingyenességét kérték a képviselők

Dunaújváros - Levélben fordult hétfőn Fónagy János államtitkárhoz dr. Galambos Dénes Fejér, és Font Sándor Bács-Kiskun megyei országgyűlési képviselő, amelyben azt kérik, hogy a Pentele híd használatáért ne kelljen fizetni.

Gallai Péter

Mint ismert: január elseje óta az eddig díjmentesen használható gyorsforgalmi utak szinte mindegyikéért, többek között az M6-os fővárosi bevezetőjéért, az M0-ás bizonyos szakaszaiért, de a kétszer egy sávos M2-es, a kaposvári elkerülő, vagy a Ferihegyi terminálhoz vezető út használatáért is fizetni kell. Az M8-as Pentele hídján pedig két megyei matrica megvásárlásával lehet átkelni.

Már a rendelet bevezetése előtt ez ellen emelt szót dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője és a túloldalon, Bács-Kiskun megyében érintett kollégája Font Sándor.

Hétfőn ezúttal levélben keresték meg Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát, aminek részleteiről dr. Galambos Dénes tájékoztatta lapunkat: Font Sándorral egyetértésben azt kértük az államtitkár úrtól, járjon el a tárcánál, hogy az M8-as Pentele hídja, valamint az M9-es autóút szekszárdi átkelője utóbbi is Font Sándorhoz tartozik ismét díjmentes legyen. Ezzel emlékeztettük a korábbi egyeztetésekre is, ahol kifejtettük például a dunaújvárosi híd speciális helyzetét és azt, nem volna szabad fizetőssé tenni. Ez a célunk, de minimum azt szeretnénk elérni, hogy egy megyei matricával, azaz évi ötezer forintért lehessen használni őket. Itt tartunk most, bízunk benne a felülvizsgálat hamarosan megtörténik.

A képviselő ezzel Fónagy János nyilatkozatára utalt, aki azt mondta, nem várják meg a január végét az új útdíjrendszer felülvizsgálatával. Ezt egyébként Miskolctól Szombathelyig elég sokan kérik, nem csak ellenzéki, hanem kormánypárti polgármesterek és képviselők.

Ami a fizetős szakaszok kitáblázását illeti: az M8-as autópálya és a 6-os főút csomópontjában a Magyar Közút Nzrt. dunaújvárosi mérnökségének munkatársai az előjelző táblákon megtették a szükséges módosításokat, elsőként piros csíkkal érvénytelenítették azt a kiegészítő jelzést, miszerint autóbuszoknak kell fizetni a használatért. A tehergépjárművek elektronikus módon fizettek. Soltész Gyula, a mérnökség vezetője hozzátette: már megrendelték azokat a fehér fóliákat, amelyekkel véglegesen letakarják a jelzéseket. Emellett az M8-ason leszereltek minden olyan táblát, ami arra utalt, hogy eddig ingyenesen lehetett használni ezt a szakaszt.

Soltész Gyula

Információnkat, miszerint felmerült annak lehetősége, hogy január végéig felülvizsgálják a bevezetett úthasználati és útdíjrendszert, megnézve a működés tapasztalatait, megerősítette Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Hangsúlyozta, Fehérváron az elkerülő utat nem érinti a fizetőssé tétel, a város melletti sztrádaszakasz ügyében azonban levélben fordul hamarosan a szaktárcához. A Balaton felé irányuló jelentős átmenő forgalom, valamint az M7-es autópálya melletti ipari parkok működése miatt is fontos lenne az agárdi és a 63-as úti kijáratok között az ingyenes használat visszaállítása.

Az útdíjrendszer hibáit Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke is elismerte. A Hír TV P8 című műsorában elmondta: bár az új rendszer igazságos, a változások nem voltak egyértelműek, és a lakosságot sem tájékoztatták időben: Hiába van egy döntésben elvi igazság, ha a végrehajtás vagy a kellő idő hiányában, vagy más okból nem jó. Ez konfliktushoz vezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!