Hírek

2016.02.15. 16:49

A vasárnap elfogott férfiról hétfőn döntött az illetékes bíróság - A harmadik gyanúsított is előzetesben

Dunaújváros - A Szekszárdi Járásbíróság hétfőn elrendelte a harmadik gyanúsított előzetes letartóztatását, aki abban az emberölési ügyben érintett, mint a korábban meggyanúsított Gál Roland önkormányzati képviselő és egy másik férfi.

Gallai Péter

Vasárnap Budapesten a repülőtéren vették őrizetbe a rendőrök a dunaújvárosi szálakkal bíró gyilkosság újabb gyanúsítottját. Ő a harmadik ember, akit összefüggésbe hoznak a két éve eltűnt dunaföldvári vállalkozó, Molnár Antal megölésével. Mint megírtuk: csütörtökön helyezték előzetes letartóztatásba Sz. J.-t, illetve Gál Rolandot, dunaújvárosi önkormányzati képviselőt, akinek párttagságát a Fidesz országos és helyi szervezete felfüggesztette.

A Tolna Megyei Főügyészség hétfőn indítványozta a vasárnap elfogott G. A., 44 éves dunaújvárosi lakos előzetes letartóztatását. Mint lapunknak dr. Kiss Yvette főügyészségi ügyész, helyettes szóvivő elmondta, az illetékes bíróság hétfőn az ügyészi indítvánnyal egyetértésben harminc napra elrendelte a büntetett előéletű férfi előzetes letartoztatását.

- Esetében az általános feltételek mellett három különös ok miatt éltünk az indítvánnyal. A szökés és elrejtőzés, az eljárás sikerességének akadályozása, a tanúk befolyásolása, valamint a bűnismétlés veszélye.

Vasárnap hermetikusan elzárták a Petőfi utcai ingatlant, valamint az oda vezető utcákat is - a miértre nem kaptunk választ. Fotó: Ady Géza

Dr. Kiss Yvette lapunk azon kérdésére, miszerint a dunaújvárosi önkormányzati képviselő esetében milyen indokok szerepeltek az indítványban, így felelt: - Az általános feltételek mellett esetében két különös ok szerepelt. Az egyik a szökés, elrejtőzés, a másik pedig az eljárás sikerességének akadályozása, a tanúk befolyásolása - tette hozzá.

Egyébként miután szombaton már nem helyszíneltek a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható Petőfi utcai ingatlannál, vasárnap ismét nagyon erős rendőri jelenlét volt tapasztalható. Ezúttal még a környező utcákat is lezárták. Az ügyben eljáró Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Molnár Ágnes ezt firtató kérdésünkre, a nyomozás érdekében, nem adott választ.

Azonban ma sok részletre fény derülhet, ugyanis az eljárás jelenlegi állásáról sajtótájékoztatón számol be Szekszárdon a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Időközben kiderült az is, Gál Roland ellen egy polgári peres eljárás is zajlik a Dunaújvárosi Járásbíróságon, méghozzá egy tetemes összegű kölcsöntartozás miatt, amit a Perkons DHŐ Kft.-től (a korábbi Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft.) kapott. A történet szálai több évre nyúlnak vissza, a bírósági eljárás tavaly nyáron kezdődött. A részletekről dr. Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője adott tájékoztatást lapunknak: - 2015. július 6-án érkezett a keresetlevél a Dunaújvárosi Járásbíróságra a felperes Perkons DHŐ Kft.-től a közte, és az alperes Gál Roland közötti, valamivel több mint tizennégy millió forintos kölcsönszerződés ügyében. A perben a bíróság azt vizsgálja, hogy a szerződés érvényesen létrejött-e, s ha igen, akkor annak alapján megállapítható-e az alperes visszafizetési kötelezettsége. A bizonyítási eljárás jelen pillanatban is tart, a legutóbbi tárgyalást február 11-én tartották, ezen Gál Roland nem vett részt, de ez nem volt halasztó ok.

Dr. Varga Noémi kérdésünkre hozzátette: a folyamatban lévő büntetőügy semmiben sem befolyásolja ezt az eljárást, lévén polgári perről van szó. A következő tárgyalási napot pedig áprilisra tűzte ki a bíróság.

Mikor rendelhető el az előzetes?

Előzetes letartóztatás csak szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén rendelhető el. Gyanú megalapozottnak akkor tekinthető, ha azt olyan bizonyítási eszköz támasztja alá, amely a konkrét elkövetési magatartásra vonatkozik, és önmagában is alkalmas a gyanúsított büntetőjogi felelősségének megállapítására.Ha egyszerűen és érthetően fogalmazunk, akkor olyan bizonyítékkal kell rendelkeznie a rendőrségnek, ami egyértelműen bizonyítja a gyanúsított bűnösségét, és a bűncselekmény elkövetéséért, - amivel gyanúsítják - szabadságvesztés is kiszabható. Továbbá az előzetes letartóztatás elrendeléséhez a különös okok közül legalább egynek fenn kell állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!