Hírek

2017.05.07. 15:45

A gazdaság élénkítése, a foglalkoztatás javítása, intézménybővítés szerepel a Top-programban

TOP-os pályázati pénzekkel fejlődik a térség: A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében jelentős támogatást nyertek a Dunaújváros környéki települések.

Körmendi Erzsébet

Régóta várt községfejlesztési lehetőségekhez jutottak hozzá a települések az elmúlt héten elnyert TOP-os pályázatok útján.

Nagyvenyim csaknem 105 millió forintot a Kossuth Lajos Általános Iskola energetikai korszerűsítésére, Kisapostag 119 689 ezer forintot a kerékpáros turizmus fejlesztésére, Baracs csaknem 250 millió forintot a Négy Vándor Óvoda fejlesztésére, Mezőfalva 234 754 ezer forintot a Tündérkert Óvoda bővítésére és felújítására nyert pénzügyi segítséget. Mindig öröm a falvakban, ha a szigorú gazdálkodású önkormányzatok kicsit anyagilag is fellélegezhetnek, mivel az előrelépés sokszor meghaladja az önerőt. Az örömteli hír nyomán kerestük az önkormányzatok képviselőit, milyen tartalmakat jelentenek a pályázatok?

Mezőfalva 109 éves óvodájának bővítése, felújítása már nagyon időszerű. Tornaszobával és csoporthelyiségekkel gazdagodik az intézmény a támogatásnak köszönhetően Fotó: Horváth László

- Legnagyobb örömünkre megkaptuk a régen várt pályázati okiratot, ami azt jelenti, hogy az új óvoda építése elkezdődhet. A héten kiküldjük az ajánlattevőknek az árajánlat-bekérést. Reményeink szerint másfél, két hónap múlva megtörténik az első kapavágás - mondta Várai Róbert, Baracs polgármestere. Nagyvenyimen is örülnek a támogatásnak, hiszen az iskola energetikai korszerűsítésnek második üteméhez szereztek jelentős forrást. - A kazáncserék már megvalósultak önerőből, most a gépészeti berendezések, nyílászárók cseréje és a szigetelés lesz megoldva. Várhatóan a nyári időszakban kezdődhetnek a munkák - tájékoztatott Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere. Mezőfalván a régi óvoda bővítése már nagyon időszerű volt. - Két csoportszobával, tornaszobával és kiszolgálóhelyiségekkel fogunk gyarapodni. Óriási sikerként éljük meg. Az előkészítés után kezdődhet a projekt - ismertette a község pályázatát Márok Csaba polgármester. Kisapostagon a tervezésnél tartanak, hiszen az előkészítésen már itt is túl vannak. - Dunaújváros, Kisapostag és a Duna híd között biztosít összeköttetést a megépítendő kerékpárút. Az innenső és a túlsó oldalról is nagyon sokan járnak biciklivel dolgozni, kirándulni, így a munkába járás mellett megnő a térség turisztikai jelentősége is.

A kerékpárút teljesen mentes lesz a gépjárműforgalomtól, ezért családok, kisgyerekesek számára is biztonságos közlekedést nyújt - újságolt az örömhírt Nagy Attila, Kisapostag polgármestere. A 4-es választókörzet településeinek aktuális TOP-os fejlesztéseiről dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő tájékoztatott: - Adony a zöld város kialakítására, és helyi gazdaságfejlesztésre 60-60 millió forintot, az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére 45 milliót használhat fel. Ercsi fenntartható turizmusfejlesztésre 250 milliót, foglalkoztatás és életminőség javítására 75 millió forintot, kerékpárút építésére közel 130 milliót, energetikai korszerűsítésre 75 milliót, komplex programok megvalósítására 30 milliót kapott. Iváncsa gazdaságfejlesztését 65 millió forinttal, a perkátai óvoda bővítését 180 millió forinttal, az orvosi rendelő bővítését és szolgálati lakás felújítását 90 millióval támogatta a program. Pusztaszabolcs csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztésére és az egészségügyi centrum energetikai korszerűsítésére nyert TOP-forrást. Rácalmás az ipari park, iparterület fejlesztését 200 millió forintból, és a Millenniumi Park fejlesztését 102 millió forintból oldhatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!