Hírek

2017.06.16. 17:55

Belecsaptak a lecsóba - Műfaji sokszínűség és jeges levegőágyú

DUNAÚJVÁROS - A csütörtöki nap legnagyobb és legkellemesebb meglepetése a dunaújvárosi Beat KOHO fellépése volt a DUDIK Arénában.

Gallai Péter

Még nagyban lüktetett a Belga a nagyszínpadon, amikor az újvárosi hip-hop zenekar belecsapott a lecsóba. Nem is akárhogyan! Vagy én hallottam nagyon régen a bandát, vagy ők ugrottak egy fényévet a gyakorlásban, de amit csütörtökön este toltak a közönség arcába, az lényegében hibátlan. Értve ezt minden részletre, a hangzásra, a színpadi jelenlétre, énekre, rapre, hangszeres muzsikálásra. Kijelenthetjük bátran - némi lokálpatrióta töltettel -, a produkció színvonalát tekintve nyugodtan helyet cserélhetett volna a két zenekar, érdemeit tekintve a BeatKOHO sokkal inkább nagyszínpadra való volt. Jól látszott ez a közönségen is, amely két frontra szakadt. Elöl, a hip-hop mester Kálmán Karcsival az élen, a helyi rajongók csoportja, majd pár méternyi üres szakasz után a Belgáról betévedt és ottragadt közönségsziget. De mindkét csapat ugyanúgy élvezte, amint éneklik: Ez így hibátlan. Mert hogy az volt.

A nagyszínpad előtti sorokat a legelszántabb rajongók töltötték meg

Éjféltől hajnalig a Katapult DJ fergeteges buliját élvezhették a legkeményebb fesztiválozók, szintén a DUDIK Arénában. Tánc közben fényrudakkal, hatalmas felfújt strandlabdákkal fokozták a jó hangulatot. Így a sátrat a zene mellett betöltötte a neonfényekben táncoló emberek forgataga. Majd a felhevült bulit egy jeges levegőágyúval hűtötték, hogy a tömeg kibírja a hajnali négy órai zárásig.

Egyébként a rendezvény családi jellegét - amit sokan kiemelnek - szó szerint is lehetett érteni, hiszen nem egy babakocsit toló anyukát, apukát láttunk, még este is, de volt olyan kisded, aki az édesanyjára erősített kendőben szunyókált békésen, amíg a szülők régen látott ismerősökkel beszélgettek. Mert bizony arra is jók ezek a bulis napok, hogy a virtuális térből is kiszakadva, találkozzanak barátok és ismeretelnek, szülessenek új szerelmek.

Aki még nem talált magának programot szombatra és vasárnapra, az bátran jöjjön, hisz' csak most jön a java, azaz a 30Y, a Hiperkarma, az Intim Torna Illegál, a Jolly Jackers, a Magashegyi és még sokan mások...

A nyitány rendben volt

A DUDIK első napja különösebb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen lezajlott, több ezren szórakoztak a Belga, vagy éppen a Wellhello koncertjén az alsó Dunaparton.

Arnold Miklós, a fesztivált szervező csapat egyik tagja

Az első nap gyorsmérlegéről pénteken délután kértük Arnold Miklóst, a rendezvényt szervező operatív csapat tagját: - Örömmel mondhatom, hogy fennakadás és különösebb probléma nélkül telt el a csütörtök, ami a visszajelzések szerint jó buli volt. Persze, az ember mindig kicsit telhetetlen, és azt szeretné, hogy tele legyen az egész terület, de elégedett vagyok a látogatottsági adatokkal - válaszolta lapunk kérdésére.


Az egyik legfontosabb rendezvény

Azért, hogy fiatalok és idősebbek ezrei egyaránt kiválóan szórakozhassanak, a főszervezők mellett szükség van az olyan elkötelezett támogatókra, akik számára szintén fontos, hogy minden évben legyen DUDIK.

Hol máshol, mint a fesztivál nyitónapján találkoztunk a Dunaújvárosi Egyetem rektorával, dr. András Istvánnal, Cserna Gáborral, Dunaújváros polgármesterével, illetve dr. Dorkota Lajossal, a MEKH elnökével, Dunaújváros díszpolgárával.

- A kilencedik DUDIK-nál tartunk, ami nagyon szép szám, s idén is nagyot ütő esemény lesz a város életében. Számomra az az egyik legfontosabb, hogy itt mindenki jól érzi magát, az emberek örömmel jönnek le a rendezvényre - kezdte dr. András István, aki kiemelte, hogy a fesztivál mára szépen kinőtte magát, de mégis megmaradt a családias légköre. Nem lehet úgy végigmenni a sorok között, hogy ne találkozzon ismerőssel az ember, és üdvözöljék egymást. - Az egyetem számára is egyfajta közösségépítő szerepe van a fesztiválnak, nagyon sokat köszönhetünk dr. Dorkota Lajos mellett a városnak is, hiszen ez már nem csak rólunk és nekünk szól - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a rektornak van-e beleszólása a fellépők névsorába, nevetve válaszolta: már mindenki tudja, kik a kedvencei, s nem miatta, de idén is itt vannak közülük többen, a Vad Fruttikot szereti a legjobban. Dr. András István örül annak, hogy olyan zenekarok érkeznek Dunaújvárosba, amelyek nem csak a köz-, hanem a rétegízlést is visszatükrözik.

Dr. Dorkota Lajos mint mindig, ezúttal is szívesen jött le a fiatalság közé. A MEKH elnöke azzal kezdte, számára nem kérdés, hogy DUDIK-nak lennie kell.

- Évről évre egyre jobb a felhozatal, a környezet nagyon szép, az egyetem és a város mellett ezúttal is csatlakoztak komoly szponzorok, mint az ország legnagyobb bankja, olajcége, vagy villamosipari vállalata. Olyanok adják a nevüket ehhez a rendezvényhez, akik jelen vannak mindenütt Magyarországon, de a határokon túl is. A kezdetekhez képest annyival könnyebb a helyzet, hogy ezeket a vállalatokat már nem kell meggyőzni, hiszen a DUDIK nívós márkanév lett. Én abban bízom, jövőre megünnepeljük a rendezvény tízéves évfordulóját, de a huszonötödiken is szeretnék itt lenni. Jó tudni, hogy a városiak, a környékbeliek, de az ország más pontjairól érkezők amint vége a bulinak, már kezdik várni a következő fesztivált, ami mára beépült Dunaújváros rendezvénynaptárába, úgy mint a Parázs Varázs, vagy éppen a bringatúra. Beszéltem a polgármester és rektor úrral, ők garantálják, hogy a jövőben is lesz DUDIK és biztosítják a támogatást.

Dr. Dorkota Lajos hangsúlyozta, a pár évvel ezelőtti helyzethez képest jelentősen kibővült és színesedett a kulturális palettája a településnek, aminek része ez a rendezvény is. Tehát Dunaújváros él és élhető is.

Cserna Gábor polgármester is azt emelte ki, hogy most először az egyetem kérése alapján a DVG és a Tourinform iroda munkatársai segítsével közösen valósul meg a fesztiávál. - Sokan vannak, kiváló zenekarok érkeznek, önkormányzatunk és nagyon komoly cégek is támogatják. A Parázs Varázs és családi hétvége, illetve a Rockmaraton mellett a DUDIK az egyik legfontosabb helyi eseménye a településnek. Ami a városi fiataloknak, illetve az idősebbeknek fontos, az fontos a városnak is - fogalmazott.

Csajok a színpadon

Hatalmas energiával,őrületes koncerttel indította el az idei DUDIK fesztivált a Holy Chicks zenekar

Hunyadkürti Évával, a HolyChicks banda belevaló énekesnőjével beszélgettünk. A csapat nagyon örült, hogy a tavalyi év után ismét itt zenélhettek a DUDIK fesztiválon. Nagyon nehéz megnyitni egy ekkora bulit, de a csajok hatalmas energiával vették ezt az akadályt. Koncertjeiken állandó a pörgés és az őrület.

Hunyadkürti Éva, a HolyChicks zenekar énekesnője

"Azt hittük korábban, előnyt jelent számunkra a zeneiparban az, hogy lányok vagyunk, de sajnos sok az előítélet a lányzenekarokkal kapcsolatban. Azt hiszik, mi csak eljátszadozunk a színpadon, pedig a zenekarban mindenkinek zenei végzettsége van. A számainkat is mi írjuk." A kezdeti nehézségek ellenére az együttes már Budapest legmenőbb lánybandája.

Már a rajtnál is csúcsformában!

Akár egy vásott gimnazistazenekar, olyan jókedvűen várták a DUDIK-os nyitókoncertjük kezdetét a Mary Popkids zenekar kópéságra (is) született tagjai. Éhesen az új arcokra, a kalandokra és persze a csütörtök esti borítékolható újabb sikerükre!

Fesztiválra születtek, és ehhez rendesen tartják is magukat! Semmi sem hozza zavarba őket. Még süt a Nap? Nem baj, mindent látni fogunk! Lassan gyűlik a közönség? Simán ideérnek! Veszik majd a mai műsort? Naná! Optimistán, jókedvűen vágtak bele a nagyszínpad első koncertjébe, és végül elnyerték, amire vágytak. Ezért mi is nyertünk: egy parádésan laza nyitányt!

 

Akár egy vásott gimnazistazenekar olyan jókedvűen várták a DUDIK-os nyitókoncertjük kezdetét a Mary Popkids zenekar kópéságra (is) született tagjai Fotó: Balogh Tamás

Az interjút a csapat szóvivője helyett egy trióval kezdtem. Sárkány Berci, aki az ütős hangszeres, Halász Máté a dobos, és Kama az énekes, aki saját bevallása szerint tábortűzi szinten, de nagy hatékonyságú csajozós gitárosnak is számít. Mire így négyen összeszoktunk, a nyakunkba zúdult a többi zenész is. A Mary Popkids garantált prózai esszenciája következik.

Uraim! Valami hatalmas felelősség nyomja az önök gyenge vállát: a DUDIK fesztivál nagyszínpadi nyitókoncertjén!

- Így van! Megpróbálunk felnőni a feladathoz, illetve nem tudomást venni a felelősségről. El kell engednünk a "feszkókat" és persze nem vagyunk ám ijedősek! Egyébként pedig tök jó lesz egy színpadon játszani a Belgával és a Wellhellóval.

Riválisoknak számítanak a zenekarok?

- Abszolút nem így gondolkodunk. Elismerjük a többi zenekarnak a munkásságát és az eredményeit, de inkább a saját ügyeinkre koncentrálunk. A célunk ugyanaz, tök jó élőzenét csinálni. Ezek a fesztiválok egy kicsit olyanok, mint a vándorcirkuszok: a többi zenekarokkal más-más városokban, de hetente találkozunk. Barátság van közöttünk.

Mondhatjuk azt, hogy a Mary Popkids fesztiválokra született?!

- Abszolút egy fesztiválzenekar vagyunk, és mivel a létszámunk nyolc fő, ezért is kell nekünk a fesztiválok nagyszínpadja, hogy elférjünk rajta. Erre a hangulatra nem lehet gyúrni, szerencsére megvan bennünk, ilyennek születtünk. Az a szerencse, hogy nagyon szeretünk zenélni, az meg pláne, hogy a nyolcból ketten-hárman tényleg tudnak is és ez így feljön egy olyan szintre, hogy több mint élvezhető lesz ez az egyveleg. (Ezt az önironikus megjegyzést is harsány nevetéssel kísérik. - A szerk.)

Miként sikerült nyolc harcos színpadi év után még mindig ilyen lazának és jókedvűnek maradni?

- Nagyon fontos a sok zöldségféle fogyasztása és odafigyelünk a szénhidrát és pláne a folyadékok bevitelére is" Nagyon fiatalon kerültünk össze és ma sem érezzük magunkat vállalhatatlanul idősnek. Mélyebbre ásva: van bennünk igény a fejlődésre. Vannak zenekarok, amelyek egy dallal végigvitték a karrierjüket, de mi másként gondolkodunk. Jobb zenét akarunk, mint korábban. Nem akarunk belefásulni ebbe a projektbe. Más fényekkel, új dalokkal állunk ki.

Ennél a pontnál bár az interjú ívét nem kellett tőlük félteni, de az ekkor megérkező további öt zenész, habozás nélkül bekapcsolódott a beszélgetésbe!

Továbbra is írjanak új dalokat!

- Parancsszóra nem lehet jó új dalokat írni, kell hozzá valamilyen indíttatás, egy igazi apropó. Rengetegen és nagyon ügyesen csinálják ebben az országban, hogy parancsszóra írnak olyan slágereket, amiknek semmi mondanivalójuk és mélységük sincs. A mi zenekarunk szerencsére nem itt tart. Nem igazán akarunk és talán nem is tudnánk népnevelést folytatni a zenénkkel.

Meg lehet határozni egy mondattal a zenekar stílusát?

- Szerintem nem definiálni kell, hanem meghallgatni. Nem jó, ha az embert beskatulyázzák. Most a XXI. században, 2017-ben a legfontosabb, hogy egy nagyon erős, egyből felismerhető hangzást hozzunk le. Én magam se tudnám megmondani, hogy a pop - rock - elektro vidékén hová tartozunk. Az a "baj", hogy már mindent megírtak legalább egyszer. Nem könnyű újszerű dolgot alkotni. Mi egy nagyon jó hangszereléssel egy életérzést tudunk átadni. Ettől, a minőségtől leszünk előrébb, mint a kortársaink. Ez folyamatosan csiszolódik a munkánk során. A stílusunkat tekintve eléggé eklektikus zenekar vagyunk.

Ki tartozik a bandába?

- Együtt vagyunk egy csapat. Minden fesztiválokra járó zenekar kipróbált roadokkal dolgozik. Aki a hangszereket pakolja, a hangmérnök, a fényekért, valamint a videóért felelős társunk, mindenki fontos tagja a csapatunknak. Mindenkinek ugyanaz a célja, és családias hangulatban tesszük a dolgunkat.

A pénteki koncertek képekben:



 

 

 

 

Elégedett az adonyi delegáció

A számtalan csinos hölgy közül megszólítottuk a Ronyecz Petra, Gévai Emese, Turai Klaudia, Gémesi Regina alkotta négyest is. Ők nem csak Majkáékra voltak kíváncsiak pénteken éjjel.

Ronyecz Petra: - Zenében mindenevő vagyok, nem válogatok. Szórakozni jöttünk, remélem, nem fogunk csalódni.

Gévai Emese a Majka & Curtis koncertjét várta legjobban:

- Nem a romantikus, inkább a keményebb zenéiket kedvelem - tette még hozzá.

Ronyecz Petra (balra), Gévai Emese, Turai Klaudia és Gémesi Regina Fotó: Balogh Tamás

Turai Klaudia nem csak egy banda miatt érkezett. Mint fogalmazott, azokat a zenekarokat is meg szeretné hallgatni, akiket nem ismer eléggé.

Gémesi Regina: - Nem egy napra jöttünk, végig itt leszünk. Az árak nem olcsóak, de belefér a keretünkbe. Tudom, ezért nem lesz árleszállítás, de kitűnő a szerviz, amivel várják a vendégeket!

A szombati koncertek képekben:

 

 

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!