Hírek

2017.07.31. 16:25

A fenntarthatóság jegyében - Környezeti nevelő táborba várták a fiatalokat egy héten át Kishantoson

DUNAÚJVÁROS/KISHANTOS - A kishantosi öko jurtatábor utolsó napjára látogattunk ki. Ízek, élmények és tudásanyag.

Szabó Szabolcs

Mekkora környezetterheléssel jár egy briós elkészítése, hány gyermek dolgozik a kakaóültetvényeken (?) - ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az öko jurtatábor résztvevői. Fenttarthatóság, környezettudatos szemlélet - gyakran találkozunk e szavakkal, ám még mindig csak kevesek cselekednek, fogyasztanak, e szemlélet(ek) mentén.

A múlt héten Kishantoson - a Mezőföld Népfőiskolai Társaság és az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány szervezésében - immáron negyedik alkalommal jelentkezett az öko jurtatábor, amely küldetése és célja szerint az ötnapos közösségi együttlét során segít eligazodni a fiataloknak a környezetvédelem útvesztőiben, valamint megismerkedhetnek a helyben termesztett őshonos gyümölcsök, fűszerek és zöldségek páratlan ízvilágával is. Az öko jurtatábor vendégei voltunk.

Alig fél órája vagyunk Kishantoson, de máris kezünkben van a következő hat hónapra javallott fűszergyűjteményünk. Túravezetőnk ezúttal Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, aki a csodakerti kalauzolás közben arról is vallott, miért is fontos számukra ez a gyermektábor:

- Talán közhely, de igaz, ezt a fajta nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A szervezőkkel karöltve az a célunk, hogy a fiatalok számára bemutassuk, miként is működik a természet, és milyen fantasztikus helyzetben vagyunk, hogy ilyen körülmények között élhetünk. Csak egy példa: az egyik esti vacsorára a gyerekek pizzát sütöttek, és ennek fűszerezéséhez nem kellett mást tenniük, mint begyűjteni a kertben található paradicsomot és oregánót.

Számos izgalmas foglalkozás várta a táborozókat a zárónapon is

Emellett természetesen számos olyan programmal is szolgálunk, amely megmutatja a gyerekeknek, hogy például miféle környezeti tehertételt jelent egy sima briós elkészítése is. De azt is feltárjuk számukra, hogy a mindennapi kakaójukhoz szükséges kakaóbabót miként szedik le és gyűjtik be gyerekmunkások. Meglepődnek, amikor közöljük, hogy a jelenlegi adatok szerint több mint kétmillió gyerekmunkás dolgozik éhbérért, gyakorlatilag rabszolgaként a kakaóbab-ültetvényeken. Éppen ezért bemutatjuk a táborozóknak a fair trade - etikus kereskedelem - intézményét is.

Táborzárás előtt - utolsó látogatás a csodás biokertben, amit nagyon kedvelnek a fiatalok
Fotók: Zsedrovits Enikő

Vészity Kata, a tábor vezetője részletesen is bemutatta számunkra e nyári kikapcsolódás célját és küldetését:

- Amint a tábor mottója is vallja: "nyaral a gyerek, zöldül a család." A nyári tábor 8-12 éves gyerekeknek szól, de szülői felügyelettel fiatalabb korosztályt is szeretettel fogadunk. Nyári öko jurtatáborunk, főszervezője a Mezőföld Népfőiskolai társaság, társszervezője pedig az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány. A tábor célja, hogy a klasszikus nyári gyerektáborok hangulata és élményei mellett segítsen eligazodni a gyerekeknek a környezetvédelem útvesztőiben, és megismertesse a környezetünkkel kialakított harmónia fontosságát.

Vészity Kata, a tábor vezetője

Legfontosabb programjaik: ismerkedés a természet csodáival - madarak, növények, rovarok; a talaj és a víz meséi; kísérletek; szappankészítés; agyagozás; gyógynövénygyűjtés; tábortűz; kenyérsütés kemencében; sajtkészítés; komposztálás; tanyalátogatás; hulladék-újrahasznosítás; csillagles. Mindez természetesen remekül hangzik, ám mégis miként valósul ez meg a tábori napok alatt, kérdeztük Vészity Katát.

- Őszinte leszek, a gyerekeknek kell legalább két nap, mire elhagyják a telefon- és tabletfüggést. Szóval, kikapcsolják a kütyüjeiket. Eltelik pár nap és átlényegülnek. Sokuk számára már az is csodálatos, hogy egy igazi kapirgáló tyúk alól szedhetik ki a tojásokat. Emellett számos olyan ismeretterjesztő és környezetvédelmi programot is csinálunk, amelyek rávezetik a fiatalokat, hogy igenis felelősséggel tartoznak a bolygó, a szűkebb környezetük iránt. Bizakodunk, hogy mindez hosszú távon megmarad.

Ács Sándorné a kert kincseit mutatja az egyik táborlakónak

- Mi itt nem találtunk fel semmi újat, pusztán megpróbáljuk visszaadni mindazt, amit a régiek ránkhagytak - vallja Ács Sándorné, aki beszélgetésünk alatt épp őshonos magyar almafajtáról mesél, amelyekkel sajnos nem vagy csak alig találkozhatunk a helyi piacokon is.

- Mi úgy véljük, ezeket az értékeinket meg kell őrizni, hiszen ezek a fajták szeretik ezt a környezetet, ezt az időjárási klímát. Ráadásul beltartalmi értékük is kimagasló, ízvilágukban pedig egyediek, tehát érdemes és szükséges is velük foglalkozni. Ács Sándornét a különleges biokertről kis kérdeztük:

A kert hármas tagolású: Magyarország, Európa, Amerika. Ezen kiskertekben szinte minden fontos, napjainkban használatos fűszer- és gyógynövényt meg tudunk mutatni a fiataloknak. A zsálya, a kakukkfű, a rozmaring és a tárkony mellett találkozhatnak, megízlelhetik a colanövényt is, amely ízvilágában valóban hasonlít a népszerű üdítőitalhoz is.

Vészity Kata, az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány vezetője szerint a gyerekek igenis fogékonyak a környezetvédelemmel kapcsolatos üzenetekre, ám ezeket élmények formájában kell tálalni számukra. A pénteken véget ért tábor mondhatni már országos kitekintésű, hiszen érkeztek fiatalok Szolnokról, Budapestről, de Egerből és Nyíregyházáról is.

Természetesen a fő bázist még mindig Dunaújváros és a környező települések adják, ám Kishantos neve és több évtizedes munkája sokak számára vonzó. Ennek szellemében a tábor vezetői törekedtek arra, hogy minden elfogyasztott termék 30 kilométeres körön belülről érkezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!