Hírek

2013.11.04. 20:45

Muki jó kezekbe került

Hosszú ideje csak az enyészeté volt Muki, az egykori vidámpark legendás mozdonya. Azonban a múlt héten elszállították az építkezési területről, hogy önkéntesek keze révén megújulhasson.

Gallai Péter

Több közösségi program szervezőjeként úgy gondolta Orosz Csaba tűzoltóparancsnok, jelen esetben lelkes lokálpatrióta, hogy Muki, az 1958-as gyártású gőzös nem lehet az enyészeté, meg kell menteni a kis mozdonyt és szenes kocsiját az utókornak.

– Tudtam, hogy a vidámpark területét átépítik, a munkák során útban is lett volna Muki, ezért arra gondoltam, közös erővel próbáljuk megmenteni ezt a várostörténeti emléket, ami majd felújítása után olyan helyre kerüljön, ahol a gyerekek – még ha nem is üzemképesen – felmehessenek rá. Szóval, megkerestem az önkormányzatot az ötlettel, illetve azzal, hogy a katasztrófavédelem megyei igazgatójának jóváhagyásával első lépésként a tűzoltóság udvarára szállítsuk át a szerelvényt, ahol biztonságos, őrzött helyen lehet. A múlt héten ezt a gazdasági bizottság ülésén jóváhagyták, így kezdődhetett a költöztetés, ami egy daru segítségével szerencsésen megtörtént – kezdte Orosz Csaba.

Egyébként Muki ideiglenes helyére történő átszállítása volt a történet legkönnyebb része, a vonat most fa talpakra került, de a szemafor és az alatta lévő sínek is idekerülnek. Viszont a munka dandárja csak most következik, ehhez pedig Orosz Csaba számít minden lelkes helyi ember segítségére, ugyanis közösségi és önkéntes munka révén valósulna meg a mozdony felújítása. Ezen felül fotók, korabeli cikkek segítségével feldolgoznák a múltját, illetve pályafutását, amihez fényképes felajánlásokat is várnak. A tervek szerint lenne egy internetes honlap is, ott pedig majd a felújítás folyamatát lehetne nyomon követni, de most először a terveknek kell elkészülniük, na meg persze a költségvetésnek, hiszen pénzre is szükség van, illetve az Orosz Csabához hasonló önkéntesek munkájára.

– Mivel nem vagyok szakember, ezért a héten a Dunaferr iskola tanárai és diákjai érkeznek, hogy felmérjék, milyen állapottal állunk szemben, de az biztos, a mozdony több eleme elrohadt, de javítható. Viszont örömteli, hogy minden tartozéka megvan, a korabeli képek alapján azt szeretném, ha eredeti állapotában láthatnák viszont a városlakók. Egyébként csak egy példa az összefogásra: telefonon beszéltem egy homokfúvással foglalkozó céggel, ők első szóra felajánlották, anyagárban vállalják ezt a feladatot. Csak a festék és azok kellékei, az első számítás alapján közel százezer forintba kerülnek, de amint mondtam, először a folyamatot kell összeraknunk. Ám hiszem és vallom, hogy sikeresek leszünk, a munkához a DH-n keresztül is várok minden ötletet és felajánlást, segítő kezet. Mivel most jön a rossz idő, ezért letakarva megvárnánk Mukival a jó időt, késő tavaszra szeretném, ha megszépülve végső helyére kerülne – tette hozzá Orosz Csaba.

 

A felújításra fordítják a befolyt pénzt

„A Jobbik dunaújvárosi alapszervezete mély felháborodással értesült arról egy közösségi oldalon közzétett fotó alapján, hogy a volt vidámpark területén lévő kisvonathoz tartozó szerelvények feldarabolva, a Verebélyi úti MÉH telepen feküdtek, vasáron való értékesítésre várva. Bűncselekmény gyanúja miatt a dunaújvárosi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tettünk” – áll a párt közleményében. Erre reagálva Pálfi-Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője az alábbit közölte: – Mukit már több alkalommal elvitték volna Dunaújvárosból, azonban ehhez az önkormányzat soha sem járult hozzá.

Most a városunkból érkezett a felajánlás Orosz Csaba tűzoltóparancsnok részéről, hogy társadalmi munka keretében felújítanák a mozdonyt és a hozzá tartozó szénszállító vagont. Információnk szerint a kalandpark kivitelezését megnyert cég a szabványon kívüli, Mukihoz később illesztett, és már fel nem használható egységet vitte a MÉH telepre. Az így befolyt összeget pedig Muki felújítására és későbbi elhelyezésére fordítjuk. Az önkormányzat célja továbbra is az, hogy a városi értéket, azaz Mukit megőrizzük, és kiállítsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!