Hírek

2016.02.22. 08:10

A dunaújvárosi közgyűlés visszahívta tisztségeiből Gál Rolandot

Soron kívül összehívott ülésen visszahívta Dunaújváros közgyűlése az emberölési ügyben előzetes letartóztatásban lévő önkormányzati képviselőt, Gál Rolandot bizottsági tisztségeiből, közbiztonsági tanácsnoki pozíciójából és a DF-DKA Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nkft. felügyelőbizottsági tagságából.

Körmendi Erzsébet

Mint ismeretes: egy dunaföldvári vállalkozó megölésével gyanúsítják két másik dunaújvárosi férfi mellett Gál Roland, önkormányzati képviselőt, akinek fideszes párttagságát már korábban felfüggesztették. Az önkormányzat múlt csütörtöki közleménye szerint jogszabályt sértettek volna, ha aznap, ad hoc jelleggel döntenek a képviselő tisztségeiről.

A hétfői közgyűlésen a jobbikos Pintér Tamás éles hangon bírálta az ügyben múlt hét végén kiadott polgármesteri közlemények tartalmát. A PM-es Szabó Zsolt kifejtette véleményét arról, hogy a történtek alapjaiban rendítették meg a bizalmat, ezért nem állhatnak meg ezen a ponton. Javasolta a következőt: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a bizalom helyreállítása végett  kérje meg Gál Rolandot, mondjon le a  képviselői mandátumáról. A javaslatról szavaztak:  hét tartózkodás  mellett a három igen voks kevés az elfogadáshoz, így Gál képviselői mandátuma egyelőre "érintetlen" marad.

Cserna Gábor azt mondta az ülés végén: ezzel a témát egyelőre lezártnak tekinti, a feladatokra kell összpontosítani

Cserna Gábor polgármester azt hangsúlyozta: 2014 októberében a megkezdett munka folytatására kaptak bizalmat. Az ellenzéki pártok pressziója ellenére  dolgoznak tovább a hivatal segítségével és a választók bizalmára alapozva. A TOP-os források jóvoltából megemelkedett összegű pályázati lehetőségek állnak a város előtt. Erről az útról nem térhetnek le, mondta a város első embere. Majd visszautalt a pénteken eredményesen zárult a pártegyeztetésre, amelyen a közgyűlési pártok képviselői tettek javaslatot Gál tisztségeinek betöltésére. A szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottsági tagságot Iván László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságit a szocialista Pintér Attila tölti be a február 22-től. Közbiztonsági tanácsnoknak Lőrinczi Konrádot választották meg Gál helyett. A DF–DKA Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nkft. felügyelőbizottságában pedig Hingyi László folytatja a tagként a munkát.

Cserna Gábor zárszóként kifejtette, megtették, amit az erkölcsi és politikai értékrendek diktáltak ebben az esetben, és arra kérte a képviselőket a józanul gondolkodó polgárok nevében is, tekintsék lezártnak ezt az ügyet, és összpontosítsanak az előttük álló feladatokra. A büntetőügy pedig halad a maga rendje-módja szerint, a jogszabályoknak megfelelően, és majd ha bírósági szakaszba jut, akkor a hatályos jogszabályok alapján a visszatérhetnek a mandátum sorsára. Tóth Kálmán javasolta, addig is oldják meg Gál Roland körzetében, a Római körúton a képviselő helyettesítését. Cserna jogosnak tartotta a felvetést, ezért hangsúlyozta: a határos körzetek képviselőit, Cserni Bélát és Lőrinczi Konrádot kereshetik meg gondjaikkal a lakók, a körzet képviselői fogadóóráit pedig a város polgármestere tartja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!