Hírek

2009.08.03. 02:29

A csipkebogyó az igazi rekorder Nagyvenyimen

Nagyvenyim - Látványnak is lélegzetelállító az egyhektárnyi csipkebogyó-ültetvény a falu határában - de igazán közgazdasági számításban akasztja el a lélegzetet. Veszteséges ugyanis... Ha már ránkmaradt, kár lenne kihagyniaz életünkből

Dunaújvárosi Hírlap

Ha azt mondanám, rosa canina, elég kevesen vágnák rá a helyes megfejtést. Ha vadrózsának nevezném, már több lenne a találat. De talán még a hecsedlinél is sokan bizonytalankodnának: vajon a csipkebogyóról van-e szó?

Arról van szó. Bevallom, én se tudtam, hogy a csipkebogyó és a rózsa rokonok, lévén, hogy a rózsavirágúak rendjébe, a rózsafélék családjába és a rosoideae-k alcsaládjába, mindazonáltal a rózsák nemzetségébe tartoznak.

Sajnálom is kissé, hogy nem a virágzása idején érkeztünk a Nagyvenyim nyugati határában található mintakertészetbe, Csizmadia Györgyék földjére, ahol két hektáron többek között csipkebogyót is termesztenek. A bogyó, azaz a hecsedli két-három centi átmérőjű gömbjei olyan messze virítanak, hogy így is színpompás a látvány. Hát még milyen lehetett tavasszal, amikor a vadrózsa virágzott?!

Maga a termés a látványon kívül két dologról nevezetes.

Az egyik, hogy gyógyhatása miatt számtalan célra hasznosítható: tea, szörp, lekvár, saláta, bólé, sőt, még bor készítésére is alkalmas.

A másik dolog, ami miatt nevezetes, hogy e számos jó tulajdonsága ellenére a kutyának se kell. Csizmadiáék az idén például le se szedik. Nem éri meg a munkabért.

Sokszor írtunk már Csizmadiáék mintakertészetéről, meg-megkóstoltuk vegyszermentesen termesztett, rekordgyanús epreiket, bodzaszörpjüket, almáikat, zöldpaprikájukat, beszámoltunk már a BOTÉSZ-ról, a bodzatermelők értésekesítő szövetkezetéről, aminek a még mindig csak harmincas évei elején járó ifjabb Csizmadia a második elnöke - ám az igazi rekordjuk ez, a csipkebogyó.

Eladhatatlan ugyanis. Magyarország teljes évi csipkebogyó-felhasználása - dacára az évszázados népi tapasztalatoknak, a hagyománynak és annak, hogy e növénynek semmiféle mellékhatása nincs - kijön egy feleakkora ültetvényből, mint amekkora Venyimen áll.

- Egy kertészetben ilyen is van: előfordul, hogy valami veszteséges! - jegyzi meg ifjabb Csizmadia György.

Idősebb Csizmadia azonban szemlátomást nehezen válna meg a csipkebogyó-ültetvénytől, amiben annyi munkájuk van. - Majd feladunk egy hirdetést: szedd magad! Aztán majd meglátjuk, hogy s mint lesz jövőre...

Most, hogy ez a termés befuccsolt, immár részrehajlás nélkül jegyezhetjük meg, hogy a csipkebogyót azért kár lenne kihagyni az életünkből. Ha már ránkmaradt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!