Hírek

2013.02.14. 16:32

A csatorna nagy feladat lesz idén

A változás éveként említette Várai Róbert polgármester az idei esztendőt a kedden megtartott baracsi lakossági fórumon. Készülnek a csatornázásra.

Körmendi Erzsébet

Baracs 320 millió forintból gazdálkodhat az idén, de nem mínuszos a költségvetésük, mert 600 ezer forint tartalékkal számolnak, mondta Várai Róbert a közmeghallgatás elején. Az iskola fenntartását átvette az állam, az önkormányzat viszont maradt működtetője az intézménynek. Közös önkormányzati hivatalt hoznak létre Kisapostaggal, mert a kétezer lélekszám alatti településeknek választaniuk kellett, hogy egy hozzájuk hasonló kicsivel, vagy náluk nagyobbal társulnak. Kisapostag pedig Baracsot választotta.  - Ez nem a két község fúzióját jelenti - hangsúlyozta a polgármester.

Viszonylag kevesen voltak a  közmeghallgatáson

 

- A települések önállóak maradnak, továbbra is a választott képviselőtestületek lesznek a döntéshozók, csak a polgármesteri hivatalokat működtetjük közösen. Jelentős változásként említette az elöljáró a járási hivatalokat, amelyek számos feladatot átvettek a polgármesteri hivataloktól. Az óvodát társulásban működtetik jelenleg Kisapostaggal és Előszállással, ám a tanév végén ezt felbontják, a településekhez visszakerülnek az intézmények, mert már nem kapnak plusz normatívát a társulásra. Tavaly egyebek mellett csapadékvízelvezetőt építettek a Duna-parton és a Ligetsornál. 

Idén végre elkezdődik a csatornázás második üteme, a kivitelezői szerződést jövő héten írják alá. Tervezik az intézmények energetikai korszerűsítését, és napelempark létrehozását, mert - mint Várai Róbert hangsúlyozta - beruházásokkal szeretnék csökkenteni az önkormányzati költségeket.

 

Várai Róbert tájékoztatta a megjelenteket (Fotó: Lázár Zsolt)

A Széchenyi utcában árok és kerékpárút építésére 340 millió forintot már elnyertek, és remélik, az út helyreállítására is kapnak pályázati forrást. Egyéb elképzeléseik között szerepel egy új önkormányzati raktárépület kialakítása, piacot szeretnének létrehozni a focipálya öltözője és a cukrászda között. A tavalyi repülőnap nagy sikerén felbuzdulva tovább szeretnék növelni a kisapostagiakkal közös repülőtér kihasználtságát, és nagy erőkkel dolgoznak az új óvoda építésének előkészületein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!