Hírek

2009.05.09. 02:28

A cigánybíró jó szók szólója

Mezőfalva - Az ország első cigánybíróját e községbe választották meg: van is dolga elég. Afféle békebíróként fogja fel szerepét, s ráadásként mindenben segít.

Pekarek János

Az ország első cigánybíróját nagy elfoglaltság közepette találjuk Mezőfalván, a község központjában álló kisebbségi önkormányzati irodában. Rivós-Molnár József, aki egyben a kisebbségi önkormányzat elnöke is, tavaly lett megbízott cigánybíró - és a napokban vehette át kinevezési okmányait a Magyarországi Kisebbségek Pártja, illetve az ÉKE, a Magyarországi Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete vezetőitől.

Cigánybírónak lenni egyszerre minden és semmi. Attól függ, hogy azok az emberek, akiknek bírója (s nem bírája!) lett, mennyire fogadják el őt.

Nos, e tekintetben nem kell kételkednünk: hivatali ideje előtt jóval, már az utcán tanácsért lesik, hallgatják a cigánybírót, s bizony, alig marad ideje annyit is mondani az újonnan érkezőknek, hogy üljenek le, mert panasz, az van bőven.

Csak egy rövid szemle a cigánybíró elé kerülő ügyekből. Kétgyerekes család munkanélküli szülőkkel utolsó felszólítást kapott az áramszolgáltatótól, hogy sok tízezerforintos tartozását nyolc napon belül... Négygyerekes család szőlőhegyi ingatlanát árvereznék el a tartozások miatt... Középkorú férfinak lélegeztető gépet kellene venni, de nincs rá kaució...

- Akinek tudunk, segítünk: a jó szó semmibe se kerül, s ha mi írunk levelet, tán sikerül jobb útra terelni a dolgokat - mondja Rivós-Molnár József, aki költői előnevét édesapjától örökölte. Az apa pediglen hároméves korában, mivel nem hajthatta az ő apja tejeskocsijának lovait, képes volt végigríni az utat Sismándtól Mezőfalváig... Érdekes, hogy a Rivós unoka ugyanazt a foglalkozást űzi, mint a nagyapa: tejet szállít, saját teheneitől (nyolc fejős és két előhasi, azaz várandós jószág áll az istállóban) szerte a faluban, megrendelőkhöz. S az ő jó szava hatásos: már többször is sikerült megmenteni egy-egy otthont az árverezéstől.

- Afféle békebíró vagyok, aki képviselheti társait. De a megbízásom csak a törvény adta kereteken belül érvényes, én magam nem szolgáltathatok igazságot - szögezi le a mezőgazdasági főiskolán két évet végzett cigánybíró.

A békének pedig, mint tudjuk, nagy hiánya van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!