Hírek

2014.04.02. 14:35

Főtér rekonstrukció: a legszebb fák megmaradnak!

Dunaújváros - A főtér rekonstrukciója során változik a növényzet is. A legnagyobb, legszebb fák megmaradnak!

Pekarek János

Szép és ritkaságnak számító himalájai cédrusunk nem marad magányos a Városháza téren (Fotó: Ónodi Zoltán)

Egy olvasó közölte velünk, hogy a Városháza tér átépítése során kivágták az egyetlen libanoni cédrust, ami a városban található volt - s amiért kár.

Bizony kár lett volna érte. Csakhogy, mint azt Éberhardt Béla és Szendrődi Tibor kiváló könyvükben (A mi fáink) megírták: Dunaújvárosban nincs, nem is volt libanoni cédrus.

A hír azonban félig-meddig mégis igaz.

Van ugyanis a főtéren himalájai ciprus, legalább huszonnégy éves: az még mindig ott áll, szükségképpen az építkezés közepén, több társával együtt. Ez a legmagasabb fa a téren. Az átépítés tervei szerint, amint azt Sági Pétertől, DVN Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, ott is fog maradni, épségben.

Mellette-mögötte, a polgármesteri hivatal kétemeletes épületének irányában állt egy másik, kisebb, fiatalabb, úgynevezett arizonai cédrus, ami viszont már nincs ott. Azonban ezt sem vágták ki, hanem átültették, a Vasmű úti, nemrég felújított parkba, mondta lapunknak, Szabó László, a városháza szakreferense.

Eddig tehát minden rendben. A továbbiak során sincs rossz hírünk mert bár a bíróság épületéhez közel eső fák közül (többségük úgynevezett hamis ciprus) kivágnak ugyan összesen tizenegy darabot, de ez azért történik, mert e fák alkalmatlanok az átültetésre. Van közöttük, amelyiknek csúcsa elszáradt már, tehát a fa halálra ítélt, vannak, amelyek összenőttek, s akadnak, amelyek féloldalasak, tehát csak ott, mai helyükön mutatnak valamit. Arra a helyre azonban szükség van a tér rekonstrukciójához. Átültetni viszont a fentiek miatt nem lehet ezeket a fákat. Kár.

Viszont: ültetnek helyettük több tucat új, szép fát a térre! Összességében tehát nem veszítünk, a tér pedig csak gazdagodik.

A himalájai cédrus (Cedrus deodara) a Himalája nyugati és középső régióiban őshonos. Kelet-Afganistántól India északi államain keresztül Nepálig található, összesen mintegy félmillió hektáron. Eredetileg az 1200-3500 méteres magasságban lévő övezetet kedveli.

A fa magassága elérheti az ötven métert is. Idős korában lombja ernyőssé válik, ilyenkor a lecsüngő ágvégekkel a libanoni cédrusra emlékeztet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!