Hírek

2013.05.10. 17:45

A bűnözés összetett gond

A helyi közbiztonsági hónap keretében tartott előadást a kereskedelmi kamarában Nagy Zoltán ezredes, városi rendőrkapitány.

Pekarek János

A helyi közbiztonsági hónap keretében tartott előadást a kereskedelmi kamarában Nagy Zoltán ezredes, városi rendőrkapitány. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bűnözés összetett társadalmi jelenség  ami csak társadalmi összefogással szorítható vissza!

A Dunaújvárosi Közbiztonsági Hónap rendezvénysorozata keretében a helyi kereskedelmi kamara székházában Nagy Zoltán ezredes, a városi rendőrkapitányság vezetője tartott előadást pénteken kora délután a helyi bűnügyi helyzetről, a bűnözés társadalmi összefüggéseiről. 

Az ezredes előbb a közlekedési balesetek statisztikáit elemezte röviden. Az adatokból kitűnik, hogy naponta 35 ezer autó halad el a városnál és a városban. Ezzel együtt a balesetek száma csökken, például 2011-ben 156, tavaly 124 súlyos baleset történt a városi rendőrkapitányság illetékességi területén - ami Ercsitől Előszállásig húzódik. 

Átfutva a statisztikákat (amelyeket mi most helyhiány miatt nem idézünk részletesen, mert akkor hátterüket is elemezni kellene), a kapitány kijelentette: viszonylag alacsony az elkövetők száma környékünkön - akik vannak, ők viszont hivatásos bűnözők, és mellettük hihetetlenül nagy az átutazó bűnelkövetők száma is. A hivatásos bűnözők arányára jellemző, mondta Nagy Zoltán, hogy míg egy-két évtizeddel ezelőtt még minden tíz gyanúsítottból nyolc beismerő vallomást tett, addig most épp fordított az arány. 

- Nem reménytelen a helyzet, de sok szempontból újszerű! - mondta az ezredes. 
Utalt ezzel a fiatalkorú bűnelkövetők számának növekedésére, (a gyermekkorúak aránya azonban sokat csökkent!) és arra, hogy a rendőrség közterületi állománya jelentősen növekedett. Köszönhetően az Országos Rendőr-főkapitányság Készenléti Rendőrségének állományából érkezett erősítésnek. 

Dunaújváros és Ercsi a két fokozottan veszélyeztetett település a kapitányság területén. Ercsiben például tavaly december második felében olyan brutális, idősek sérelmére elkövetett rablótámadás-sorozat volt, amit csak rendkívüli erőfeszítéssel tudtak felgöngyölíteni a rendőrök: hét elkövető már előzetes letartóztatásban van.

Dunaújvárosban a zálogházi fegyveres rablás volt kiemelt bűncselekmény: ennek tetteseit 16 órán belül elfogták. Az elkövetők rendkívül veszélyes bűnözők voltak. A kapitány közölte: a közbiztonság fenntartása közügy, fontosak a közösségformáló, tettrekész emberek, és  fontosak a rendőrséggel együttműködő, a testületet segítő állampolgárok is. Különösen jól használhatók a bűn megelőzésében, felderítésében és bizonyításában a térfigyelő kamerák - de  pótolhatatlanok a lakossággal jó kapcsolatot ápoló körzeti megbízottak. S  a vagyonőrök, polgárőrök is!

 










Nagy Zoltán ezredes, városi rendőrkapitány, Orgovány Zoltán, volt rendőrségi osztályvezető és Markovics György kamarai titkár is ott volt (Fotó: Lázár Zsolt)



Nélkülünk kevesebbet tehetnek meg! 

Némiképp ismételjük magunkat, a lapunkban a közelmúltban megjelent bűnmegelőzési sorozatunkat. Csak azért, mert a városi rendőrkapitány  fentebb ismertetett előadásában (nem véletlenül!) sokszor ugyanoda tette a hangsúlyt, a bűnözés visszaszorításáról szólva. A bűnözést nem hagyhatjuk csak a rendőrségre. Az állampolgári segítség nélkül a rendőrség sokkal kevésbé lehet eredményes - mint amennyire mi, állampolgárok szeretnénk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!