Hírek

2015.02.23. 16:56

A Botel Admirálnak mindenképpen lesz utódja a vízen

Dunaföldvár – Hétfőn befejeződött a Botel Admirál nevű hajó szétvágása, az 1941-ben Németországban gyártott jármű utolsó darabjai is a hulladéktelepre kerültek, így már csak az emlékekben és a fényképeken él tovább sokak jelképe.

Gallai Péter

Lapunk folyamatosan nyomon követte a Botel Admirál végnapjait, kezdve utolsó dunai útjától, egészen addig a pillanatig, amikor a dunaföldvári partszakaszon, ahová elvontatták, lángvágókkal teljesen szét nem darabolták. A hétfőn befejeződött művelet majdnem két hétig tartott, ennek fázisait a DH is rendszeresen megörökítette, de a helyiek, vagy az erre járó átutazók, akik szintén Földvár egyik látképeként tekintettek a hajóra szintén sokan elzarándokoltak a helyszínre.

Ez a kép akkor készült januárban, amikor a Botel Admirál több évtizedes állomáshelyéről egy Jégtörő segítségével a parthoz ért. Fotó: A szerző

A tulajdonos Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület tulajdonában lévő hajó – egykoron egy forintért szerezték meg a MAHART-tól – olyan rossz állapotba került, hogy szárazdokba vontatása, felújítása, újbóli műszaki vizsgáztatása több tízmillió forintba került volna. Viszont a sportkör saját forrása, a dunaföldvári önkormányzat és pár vállalkozó támogatása ennek csak töredékét sem tette ki, s hiába kilincseltek minisztériumoknál, de még a németországi gyártónál is, nemhogy segítséget, de még nagyon választ sem kaptak.

Süveges József, az egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy hétfő estére a bontással megbízott vállalkozó végzett a munkával, az ő feladatuk ezzel befejeződött.

Ez a fotó hétfő reggel készült, ekkor már csak ennyi maradt a hajóból, majd estére már ennyi sem.

– Azért van még mit tenni a területen, az utoljára összevágott fémdarabokat csak kedden szállítják el a teherautók. Ezt követően jöhet a helyreállítás: az egyesület elvégzi a takarítást, összeszedünk minden maradványt, emellett elvitetjük a partszakaszra a munkák során felhordott iszapot, a területet elegyengetjük és természetes hatást keltő sódert is elterítünk.

A sportköri vezető azt még nem tudta megmondani, hogy végül hány kilót tett ki a szétvágott Botel Admirál, ennek összesítése a héten történik meg. Ez azért is lényeges, hiszen a hulladék után kapott pénzt is az utód beszerzésére kívánják fordítani. Már nézelődtek, lehetőség, ötlet több is van, de azt majd a tagság dönti el, végül melyik úton induljanak el.

Egy pályafutás története

A hajó 1941-ben a deggendorfi gyárban készült, 1942-ben több társával együtt Magyarországra érkezett, mint Adolf Hitler Horthy Miklósnak szánt ajándéka. Itthon Kenderes néven kezdte meg pályafutását, 1944-ben a német csapatok Ausztriába vitték, ahonnan 1947 májusában tért vissza, ekkor keresztelték át Győrnek. 1977-ben egyik motorja megsérült, rá egy évre leállították, ekkor került Dunaföldvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!