Hírek

2017.04.17. 20:20

A Tüskevár Tutajosa visszatért

Tass - Fekete István halhatatlan ifjúsági regényének, a Tüskevárnak a szereplői álltak ott a ligetben.

Pekarek János

A tassi fafaragók újabb öt alkotását avatták fel szombaton délután a Bács-Kiskun megyei község Duna-partján elterülő Bánhidi László-ligetben. Az alkotások: Langó Gábor Matula bácsi, Nagy András Csikasz, Pesti István Sellő című fa szobrai, illetve két pihenőpad a tavaly nyáron megrendezett 20. Tassi Fafaragó Tábor alkalmával készültek. Készen áll egy hatodik mű is, egy emlékoszlop, amely a nyári fafaragó táborozások négy évvel ezelőtti újrakezdésének emlékére készült: ezt majd nyáron avatják fel.

A Bánhidi László-ligetet arról a legendás színházi és filmszínészről nevezték el, aki biztos helyet kapott a magyar nézők emlékezetében.

A tassi falu(név)napon a Duna-parti Bánhidi László-ligetben a helyi fafaragók újabb alkotásait avatták fel, a tassi iskolások és felnőttek ünnepi műsorának keretében

Az 1906-ban született és 1984-ben elhunyt Bánhidi László játszotta ugyanis Matula bácsit Fekete István Tüskevár című ifjúsági regényének nyolcrészes televíziós sorozatában, amelyet 1966-ban forgattak, és éppen ötven éve, 1967-ben mutattak be.

A forgatás részben a tassi Kis-Duna partján zajlott, számos emlékezetes filmbeli és filmen kívüli jelenettel...

Ezért nevezték el a ligetet Bánhidiről, s ezért állították most oda Matula bácsi és regénybeli kutyája, Csikasz fából faragott szobrát egy sellővel és két pihenőpaddal egyetemben a szombat délutáni avatóünnepségen.

Az ünnepi műsorban tassi iskolások és felnőttek mondtak verseket, adtak elő részleteket a Tüskevár-ból, énekeltek népdalokat - mind, mind nagyon szépen! Németh Gábor, Tass polgármestere emléklapokkal köszönte meg a tábor alkotóinak, fenntartóinak, segítőinek munkáját.

A nap legnagyobb sikerét mégis a díszvendég, Seregi Zoltán aratta. A rendkívül kedves és közvetlen középkorú úr ma a békéscsabai Jókai Színház igazgatója, sikeres színházi, TV- és rádiórendező. A tassiaknak és az ország idősebb felének mégsem csak ezért nevezetes - hanem azért is, mert 1966-ban, tizenhárom évesen ő játszotta a főszereplő Tutajost a Tüskevár tévésorozatában, Fejér Tamás rendezésében.

Tutajos meghatottan elevenítette fel a forgatás körülményeit, így azt is, amikor a meglehetősen magánakvaló, zárkózott öreg színész, Bánhidi László, aki éppen abban az évben ment nyugdíjba a Thália Színházból, magához intette, és utánozhatatlan beszédmodorában azt mondta neki: Idefigyelj, kisfiam! Ha valami problémád van ezekkel (a filmesekkel, P. J.), akkor szólj nekem, és én mindent megoldok, nehogy neked bajod essék! De nem volt probléma.

Seregi végképp megnyerte a helyiek szívét, amikor kifejezte: sajnálja, hogy csalódást okoz nekik, hiszen egy csenevész kamaszfiúra emlékeznek, és most egy pocakos öregember áll előttük...

Az egyik alkotás a Csikasz nevet viseli a Tüskevár híres állatszereplője nyomán:
ez a szobor egyben egy pad is

Felidézte, hogy amikor a Magyar Rádióban rendezett, egy szerepre Bánhidi Lászlót kérte fel, akivel a filmforgatás óta nem találkozott. Meg is állapodtak - ám mire a közös munka elkezdődött volna, Matula bácsi váratlanul meghalt.

- Akkor tehát nem találkoztunk. Csak most! - érintette meg a fába faragott alakot Seregi Zoltán.

A kétgyerekes, négyunokás színházigazgatót annyira nem fogta meg a legendás film, hogy vadásszon vagy halásszon, annyira viszont igen - mondta el lapunknak -, hogy jó időben legszívesebben a szabad természetben él, ott dolgozik, ott is alszik.

Édesapja, a rendező és színházigazgató Seregi László révén már a filmszerep előtt kapcsolatba került a színjátszással, sokáig színész is akart lenni - mégis bölcsészként végzett, s negyedéves korában kezdte el végezni a rendezői szakot. Másfél éve a Jókai Színház igazgatója.

S hogy milyen színigazgatónak lenni?

- Macerás...

Bánhidi-féle anekdota

Horváth Attila nyugdíjas tassi művész tanár, aki kitalálta a helybéli fafaragótábort, az ünnepségen elmesélte, hogy Bánhidi milyen anekdotákat hagyott a tassiakra.

Egyszer épp akkor tért be a halászcsárdába egy fröccsre, amikor a gátat javító vízügyesek is ott voltak: hasonló ruhában, mint a forgatásról jövő színész.

- Maga is a vizesektől van? - kérdezték.

A válasz: - Nem. Én a fröccsösöktől vagyok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!