Hírek

2017.09.01. 17:45

Az iskola nem csak tananyag! - Vége a szünetnek, jöhet a kemény munka a megszokott rendben

Pénteken több iskolában is évnyitó ünnepséget tartottak. Nem volt ez másként a Rudas iskolában sem.

Balla Tibor

A DSZC Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumában a Himnuszt Csókás Marcella énekelte el, amit a tornateremben ülő diákok közvetlenül hallhattak, a többiek pedig az iskola zártláncú televízióján követhették az eseményeket.A diákokat Szemenyei István, az iskola igazgatója köszöntötte, aki humorosan arra is emlékeztetett, hogy a II. világháború is szeptember elsején kezdődött. Kijelentette: hosszú távon csak a tanulás, a tudás képes felemelni az embert.

Péntek reggel a Rudas iskolában is ünneplőbe öltözött diákok nyitották meg az idei tanévet Fotó: Zsedrovits Enikő

Az iskolát óceánjáróhoz hasonlította, amely nyáron pihent, elvégezték rajta a kisebb-nagyobb javításokat és a friss erőkkel feltöltött legénységgel most újra kifut a tengerre. Jó szelet kívánt a tanévre.A fenntartó nevében Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója szólt az egybegyűltekhez. Ha lenne észszerű, elfogadható, előremutató alternatívája a tanulásnak, akkor mi sem erőltetnénk annyira. De jelentem: nincs! - jelentette ki.

A Rudas iskolában Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója az évnyitó ünnepségen beszélt az elért eredményekről. Volt miről bőven, hiszen a Rudas lényegében megújult a nyáron. A Nemzetgazdasági Minisztérium jóvoltából kicserélték az épület összes külső nyílászáróját, az iskola tetejére pedig kétszáz napkollektort telepítettek, amelyek már termelik is az áramot. Az iskolában több felújítási munkálat zajlott, informatikai területen, biztonságtechnikában, mosdók felújításában is fejlesztettek.

Csapó Gábor, a DSZC főigazgatója, Szemenyei István, a Rudas igazgatója és Roy Katalin a Hankook kommunikációs vezetője

A Hajrá Rudas! felkiáltás után a főigazgató egy ajándékcsomagot adott át az egyik kilencedikes osztályfőnöknek, Katus Szilviának. Az összes pedagógus átvehetett egy ilyet. Ezután a Rudas évnyitója élő televízióközvetítéssé változott, ugyanis az udvaron felavatták az új, szabadtéri edzőparkot. Szemenyei István igazgató elmondta, a kivételes összefogással készült milliós értékű parkhoz az eszközöket a Hankook Magyarország Kft. ajánlotta fel, egyet a DKKA vásárolt, és a szakképzési centrum anyagi támogatása - a tereprendezésre - után az udvaron építettek fel, közel száz négyzetméteren. Az avatószalagot az igazgató, a főigazgató mellett Roy Katalin, a Hankook kommunikációs vezetője és Boda Bence projektmenedzser vágta át.

A Rudas sporttagozatosai azonnal ki is próbálhatták a szabadtéri edzőparkot

Adonyban majdnem szűknek bizonyult az iskolaudvar a tanévnyitó ünnepséghez, mivel az utóbbi években örvendetesen gyarapodott a diáksereg: évfolyamonként kettő, azaz tizenhat osztály 281 diákja sorakozott fel a rövid, de bensőséges aktushoz, ami egyben nyár- és vakációbúcsúztató, de a barátokkal, mesterekkel való találkozás élménye is volt.

Orthné Horváth Marianna igazgató a frappáns, szavalatokból és fuvolafutamokból álló műsor után ünnepi beszédében hangsúlyozta: nyáron sok izgalmas tábort rendeztek az iskolában és az iskola pedagógusainak, külsős támogatóknak a részvételével. Ezúton is köszönik a helyi önkormányzat segítségét, amellyel lehetővé tették az izgalmas vakációt az iskolásoknak. Kiemelte: az iskola nemcsak a tananyag elsajátítását jelenti, hanem számos szakkör, képzés és sportedzés is működik az iskolában. Igaz, hogy az iskolakezdés megváltoztatja a családok életét, de ezzel egyben új közösségre is találnak.

Hétfő reggeltől a megszokott rend szerint zajlik majd a tanítás az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola falai között is. Ami (egyebek között) azt is jelenti, hogy reggel háromnegyed héttől várják azokat a gyerekeket, akiknek szülei korán mennek dolgozni, és ha kell, akár 17 óráig is vigyáznak rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!