Hírek

2017.08.09. 18:10

Szállítják a tankönyveket - Alig három hét van hátra a szeptemberi iskolakezdésig

DUNAÚJVÁROS A szülők számára talán sokkoló a hír, alig három hét van hátra a szeptemberi iskolakezdésig.

Balla Tibor

Lassan tehát el kell kezdeni hangolódni az iskolára, no és fel kell készülni a megfelelő felszerelésekkel, ruhákkal, iskolaszerekkel, és persze a tankönyvek is hamarosan ott sorjáznak majd az otthonok polcain, nemsokára el lehet kezdeni a csomagolást, címkézést.

Annak ellenére, hogy majd csak augusztus 22-én és 23-án vehetik át a tankönyveket a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, szerda délelőtt már a tanári kar tagjai szortírozták a raklapról lepakolt új tankönyveket. Mivel az idei évben már az általános iskolákban az 5-8. osztályokban is bevezetik az ingyenes tankönyveket, ami lényegében mindenkinek jár, nem csak az arra rászorultaknak és emellett egy rendelet arról is dönt, hogy 2017-től már a kilencedik osztályosok is ingyen kapják a könyveket, az iskolák döntenek, mikor osztják ki azokat.

A Móricz Zsigmond Általános Iskolába már szerda délelőtt megérkeztek a könyvek Fotó: Ady Géza

A kormány közlése szerint az intézkedés hatására a diákok 85 százaléka ingyen juthat majd hozzá a tankönyvekhez.

2013-tól felmenő rendszerben kezdték el bevezetni a mindenki számára ingyenes tankönyvellátást az általános iskolákban. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a kilencedik osztályra való kiterjesztést korábban azzal indokolta, hogy ez a legdrágább évfolyam, hiszen ilyenkor több olyan könyvet is be kell szerezni, amit aztán évekig használnak a diákok. A kilencedik évfolyam után csak a rászorulók számára ingyenes a tankönyvcsomag. Ennek feltétele a halmozottan hátrányos helyzet, a tartós betegség, a gyermekvédelmi kedvezmény, a három vagy annál több kiskorú egy családban. Az ilyen jogcímen nyújtott támogatást az intézményvezetőnél, a megfelelő igazolásokkal lehet igényelni.

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhova megérkeznek - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelési helyettes államtitkár. Az intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg erre a tanévre. Összesen 1,1 millió tanulónak biztosítják ingyenesen a tankönyveket. A dunaújvárosi helyzetre később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!