Hírek

2017.08.22. 17:10

Játékfesztivállal búcsúztak a nyártól - Tanszercsomagot kaptak a rászoruló kisdiákok

Gyerekzsivajtól volt hangos az Útkeresés Segítő Szolgálat ünnepien feldíszített udvara tegnap délelőtt.

Balla Tibor

Az ok a hagyományos, évente megrendezett játékfesztivál, amivel búcsút intenek a nyárnak, és az iskolára hangolódás első lépéseit is megteszik. Az egykoron Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatként létrehozott intézmény ebben az esztendőben ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, nem csoda hát, ha az idei játékfesztivál egy icipicit eltért az előző évek gyakorlatától. Hétköznapian talán úgy fogalmazhatnánk, hogy sokkal nagyobb buli volt. Meg is telt az intézmény Bartók Béla utcai udvara vígan együtt játszó gyerekekkel és szüleikkel. A közel kétszáz regisztrált látogatót sokféle program várta. Az udvaron sátrakban kézműves-foglalkozásokat tartottak, de mindenfelé különféle játékokba, sorversenyekbe lehetett botlani. Akadtak köztük egészen különlegesek is, olyanok, mint a mocsárjárás.

Persze ezt a mocsárjárást nem úgy kell elképzelni, hogy elmocsarasították az Útkeresés Segítő Szolgálat udvarát, sokkal inkább úgy, hogy autógumikba lépdelve kellett mezítláb végighaladniuk a pályán. Az autógumikat pedig természetes anyagokkal töltötték fel. Olyanokkal, mint a szalma, napraforgómag, búza, kukorica, kavicsok, többféle folyami homok. Ezzel a városi gyermekek számára ismeretlen élménnyel szemléltették a természetes, a természetben megélhető élet érzését.

Persze sokkal hétköznapibb játékok is várták mindazokat, akiknek kedvük támadt ellátogatni a játékfesztiválra. A legkisebbek puha szőnyegen, felügyelet mellett játszhattak, a nagyobbacskák egy különteremben mérték össze tudásukat Jengában, és egyéb társasjátékokban. A gyermekek között az örök kedvenc trambulin vagy a pingpongasztal, netán a roller - amelyeket a nagy sportszeráruház-lánc helyi üzletétől kaptak erre az alkalomra - már sokkal inkább hétköznapi és kedvelt számukra. Hasonlóképpen népszerű volt a szokásos arcfestés is, de nem meglepő módon sorba kellett állni a csillámtetoválásért is. Egy idő után aztán csupa festett arcú ifjonc rohangált az udvaron.

 

Próbára tette a vállalkozó kedvű gyermekek ügyességét a sorjáték is alaposan, hiszen a műanyag kanálban lévő tojással sem egyszerű végigjutni a pályán, de amikor két gyermek homloka közé szorított szivacslabdával kell teljesíteni a pályát, az már komoly összhangot feltételez. Nem beszélve arról, amikor páronként az egyik lábukat összekötik, és úgy kell(ene) végigfutni. No, itt már többször kapcsolatba kerültek a talajjal! A konzervdoboz-piramis felé meglepő módon nem gumilabdák repültek, hanem Angry Birds figurák, de a hatás ugyanaz, repültek százfelé a dobozok. Lassan már minden gyerek tud gólyalábon közlekedni, olyan elterjedt eleme a játszóházaknak. Nem volt ez másként itt sem. Hasonlóan gyakori a pecázós játék is, amikor horgas végű pecabottal kell kihorgászni az úszó műanyag halakat. Kevésbé ismert ügyességi játék, amikor kötélre függesztett, lengő vizespalackok közt kell szlalomozni. A sátrak egyikében korona és zászló készült a kis királyoknak, királylányoknak, a másikban ajándéktasak.

Önkéntesek váltották be az aranytallérokat

Az MRE Újváros Drogambulancia önkéntesei is felajánlották segítségüket, és ha már ott voltak, hát segítettek mindenkinek saját jelvényt készíteni. A játékban megfáradtakat zsíroskenyérrel, üdítővel kínálták, a műsor előtt pedig körbejárt a szépszámú közreműködő és önkéntes a süteményes tálcával. Merthogy a nap zárásaként műsor is dukált, méghozzá a Violin művészeti iskola salsa, rumba és latin mix táncbemutatója és a dunaföldvári Gamela orientális tánccsoport korosztályos bemutatóit élvezhette a közönség.

Minőségi hátizsákba kerültek a minőségi tanszerek az akció eredményeképp

Persze a játék is fontos, de a tegnapi nap lényege mindezen túl a segítségnyújtás volt. A segítő szolgálat iskolaszer gyűjtő akciót indított, hogy segítse a családokat az iskolakezdés nehéz időszakában. Természetesen első sorban a rászorulóknak szólt az akció, de bárki válogathatott az összegyűjtött iskolaszerek, ruhák között. Idén is közel kétszázan vettek részt a rendezvényen. Kissné Fekete Éva, a szolgálat vezetője elmondta, hogy idén is komoly összefogás született, nem csak egyéni felajánlások voltak, de a helyi vállalkozók és cégek is alaposan kivették a részüket. Még a játékfesztivál délelőttjén is érkeztek a felajánlások. A helyi gumiabroncsgyár idén is kitett magáért, harminc értékes hátizsákot és ötven, ceruzákkal, tollakkal teli tolltartót ajánlott fel, a nagy bevásárlóközpont helyi képviselője pedig iskolaszerek garmadát ajánlotta fel a családok számára. A szülők - többen gyermekükkel együtt - válogattak az iskolatáskák, tolltartók, órarendek, füzetek, egyéb apró taneszközök között. Akik az udvaron a különféle pályákat teljesítették, és összegyűjtötték a 30 aranytallért, ajándékcsomagot kaptak, amelyben életkortól függően édesség bújt meg, vagy színesceruzák, játékok, tolltartók, taneszközök.

A nap végére szinte teljes egészében el is fogytak az adományok, de az akció nem ért véget. Szeptember közepéig továbbra is várják a felajánlásokat, mert sokszor csak az iskolában derül ki, hogy hiányzik még valamilyen tanszer, füzet, írószer, ünneplő-, vagy tornaruha, tornazsák, netán logikai eszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!