Hírek

2017.08.27. 15:00

Eredményes védekezés - Már nincs újabb, friss halpusztulás a felső öbölben

DUNAÚJVÁROS Bár a DVG Zrt. a halpusztulás hírére azonnal lezárta a Szabadstrandot, a nagy meleg volt, akit mégis arra késztetett, hogy megmártózzon a vízben.

Balla Tibor

Nem a szokásos nyári arcát mutatta a hétvégén a Szabadstrand. Bár jónéhányan leruccantak egy alapos D vitamin kúrára, a napozók közül csak keveseknek jutott eszébe, hogy a tiltás ellenére megmártózzanak az egyelőre még nem túl illatos vízben, átlépve a rák, és haltetemeken. Ugyancsak szokatlan látványt nyújtott a felső öbölben, ahogyan a négyütemű jetsky-k hasították a vizet. Nem csak a látvány volt impozáns, a hatás is, amit okoztak, ugyanis olyan alaposan sikerült átforgatniuk a vizet, hogy friss halpusztulás már nem volt, csak a napokkal korábban elpusztult tetemek kerültek felszínre.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, a péntek esti klórmeszes szórás eredményeként szombat reggelre megszűnt a tátogó, bódult halak látványa, nem voltak már friss haltetemek a parton és a vízben. A jetskysek alaposan „megjárták" a vizet, aminek következményeként felszínre kerültek az előző napokban elpusztult halak és rákok tetemei, de mivel az algák jó része is elpusztult, és a gyors vízijárművek alaposan átforgatták a vizet, feldúsítva oxigénnel, kezd visszaállni az ökológiai egyensúly, úgy tűnik, a vészhelyzetnek vége.

Szombaton jetskyvel dúsították a víz oxigéntartalmát Fotó: Ady Géza

Ennek ellenére az elnök úgy döntött, tíz nap múlva újra klórmésszel kezelik majd a vízterületet, hogy biztosan ne fordulhasson még egyszer elő hasonló katasztrófa. Vasárnap még az önkéntesek gyűjtötték a haltetemeket, amiket hétfőn tudnak csak elszállítani a solti állatifehérje-feldolgozóba, ott ugyanis hét végén nem fogadják a szállítmányokat.

Az Állategészségügyi Központból, Budapestről is megérkezett a részleges tájékoztató dr. Bodolai György hatósági állatorvoshoz, aki arról tájékoztatta a horgászegyesület elnökét, hogy sem vírusos, sem bakteriológiai rendellenességet, fertőzést nem tapasztaltak.

A jelentésből, és abból a tényből, hogy a hét végén a part mentén végig lehetett látni az elpusztult algát, arra következtetnek, hogy valóban a robbanásszerű algásodás kiváltotta oxigénhiány okozta a tragédiát. Mostantól már a megelőzésre kell koncentrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!