Hírek

2017.07.04. 17:10

A kígyómarás és a kullancscsípés közül az utóbbi gyakoribb, vészesebb

Hazánkban évente három-négy kígyómarás fordul elő, hatvan év alatt két haláleset történt emiatt.

Pekarek János

A napokban olvashattuk a hírt, hogy az erdélyi hegyekből kígyómarás miatt szállítottak kórházba egy embert, aki időben megkapta a marás elleni szérumot.

Mivel a nyári vakáció miatt lényegesen többen túráznak az erdőkben, és a különböző táborokban is ezrek kerülnek a szokottnál közelebb a természetes élőhelyekhez, érdemes felfrissíteni a kígyómarással kapcsolatos tudnivalókat.

Magyarországon két mérgeskígyó él: a keresztes vipera és a rákosi vipera. Mindkettő ritka és védett faj. A keresztes vipera a Zempléni-hegységben, a Tiszaháton és Somogyban, Zalában fordul elő, a rákosi vipera kizárólag a Hanságban és a Kiskunságban található. Előbbi marása veszélyes lehet, utóbbinál azonban a helyi tünetek többnyire orvosi kezelés nélkül is elmúlnak.

Magyarországon évente mindössze három-négy kígyómarás történik. Az elmúlt hatvan évben két ember halálát okozta kígyómarás hazánkban. Mindenesetre kígyómarás esetén ajánlott a lehető leggyorsabban kórházba szállítani a sérültet, de leg-
alább gondoskodni a mihamarabbi orvosi ellátásról.

Szerencsére a kígyók kerülik az embert, menekülnek előle - azonban napsütötte, elhagyatott erdei ösvényeken mégis találkozhatunk velük. Hagyjuk őket menekülni!

S ha már természetjárás, táborozás: sokkal gyakoribb kellemetlenségeket, sőt: betegségeket okozhatnak a kullancsok, amelyek ráadásul gyakorlatilag már az ország egész területén elszaporodtak! Még a lakott településeken belül is. Ellenük elsősorban a nyaknál, csuklóban és bokánál zárt, lehetőleg világos színű ruházattal védekezhetünk: ezen könnyebben észrevehetjük az aljnövényzetből ránk mászó, vagy a fákról, bokrokból lehulló kullancsot.

Ajánlott szúnyog- és kullancsriasztó permet használata a terepen, napjában többször is, mivel ezek hatóanyaga néhány óra alatt elpárolog és hatástalanná válik. Szintén szerencsés, ha a táborozó vagy túrázó B-vitamint szed rendszeresen: ennek bőrön érzékelhető kipárolgása távol tartja a veszélyes férgeket.

Oltással is védekezhetünk a kullancsok ellen: ez azonban hosszabb folyamat, több oltást kell beadni a védettség kialakulásához, és két kezelés között heteknek kell eltelnie.

Ha mégis belénk furakodott kullancs, többnyire a lágy bőrű részeknél, testhajlatoknál érdemes keresni: minden este alaposan kutassuk magunkat (egymást), és csipesszel azonnal távolítsuk el a rovart!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!