Hírek

2017.07.27. 19:15

Hárommilliárdból épül - Jövő nyárra elkészül a 62-es Szabadegyházát elkerülő szakasza

SZABADEGYHÁZA/DUNAÚJVÁROS A kivitelező konzorcium tagjai már dolgoznak a Dunaújvárost Székesfehérvárral összekötő 62-es főút Szabadegyházát elkerülő szakaszán.

Körmendi Erzsébet

A 62-es főút Szabadegyháza-ipartelepet elkerülő szakaszának megépítése számos előnnyel jár. Egyebek mellett ezekről volt szó azon a rendezvényen, amelyet tegnap tartottak a település művelődési házában, és amelyen a munkálatok pillanatnyi állásáról is tájékoztatták a résztvevőket. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Varga Gábor, az 5.sz. vk. országgyűlési képviselője, fejlesztési biztos, dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja, Egriné Ambrus Andrea Szabadegyháza polgármestere, valamint Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője is. A dunaújvárosiaknak, illetve a térségből Székesfehérvárra autózóknak is nagy könnyebbséget jelent majd, ha elkészül ez a szakasz is, hiszen a perkátai és seregélyesi elkerülő elkészülte óta már csak e szakasz hiányzik ahhoz, hogy lakóterület, illetve iparterület érintése nélkül, biztonságosan, kényelmesen, végig főúton - 90 km/órás sebességgel - autózhassunk a két megyei jogú város között.

Egriné Ambrus Andrea, Szabadegyháza polgármestere, dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja és Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője a tegnapi rendezvényen

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, fejlesztési biztosa elmondta, néhány éve nagy öröm volt a Dunaújvárost és Székesfehérvárt összekötő 62-es főút rehabilitációja, a 11,5 tonnás burkolat-megerősítés fejlesztése, amit a Szabadegyháza-ipartelepet elkerülő szakasz elkészülte tesz majd teljessé. Lássunk néhány számadatot. Az új elkerülő 2,9 kilométer hosszúságú, kétszer egy sávos főút lesz. Három szintbéli csomópontot alakít ki rajta a kivitelező, és lesz egy különszintű csomópontja, mégpedig egy 96,6 méter hosszú híd a vasúti fővonal, az iparvágány és a településre vezető út felett. Két új csatlakozó útszakasz is készül hozzá, valamint 512 négyzetméter zajárnyékoló fal gondoskodik a lakóövezet nyugalmáról. A kivitelezés részét képezi 138 fa és több mint 55 ezer cserje telepítése.

A Szabadegyházát elkerülő útszakasz alapozási munkálataival jól halad a kivitelező Fotó: Ady Géza

Az új elkerülő út mintegy 3,16 milliárd forintból valósul meg, és jövő év júniusára tervezik az átadását.

- A ma bejelentett beruházás elkészülte fordulópontot jelent majd a 62-es főúton közlekedők életében, hiszen az átadása után végig gyönyörű úton haladhatnak, Szabadegyházánál sem kell rossz minőségű úton, vasúti átjárókon döcögni . A kormány megteremtette a feltételeit ennek a gazdasági, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági szempontból egyaránt fontos elkerülő szakasz elkészültének - hangsúlyozta Varga Gábor.

Ugyanezeket az előnyöket emelte ki dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja is köszöntőjében, mint mondta: a 62-es főút fejlesztése, rehabilitációja stratégiai fontosságú Fejér megye számára, előnyös a két megyei jogú város összeköttetése szempontjából. Mint mondta: gyors és biztonságos közlekedési feltételeket teremt, a gazdasági élet szereplői, a vállalkozások számára is nagyobb lehetőségek nyílnak általa.

A rendezvényen résztvevők érdeklődéssel  hallgatták a tájékoztatót. Elhangzott egyebek mellett az is, hogy 3,16 milliárd forintból készül el a 62-es főútnak a szabadegyházi iparterületet elkerülő szakasza

A településen lakókat tíz éve foglalkoztatja az elkerülő út kérdése, várják, hogy Szabadegyházánál is megvalósuljon, mert a legtöbb infrastrukturális beruházás javítja az életminőséget, emelte ki Egriné Ambrus Andrea polgármester, aki problémákat is felvetett összegzésében. A felvetésekre Kiss Boglárka, a NIF szóvivője válaszolt: zajlanak az egyeztetések, a vasúti átjáró kérdésére már megtalálták a megoldást. Hozzátette: az előkészítési munkák jól állnak, a cölöpök és az út alapozásával hamarosan elkészülnek, a fagyvédő és a javító réteg után már a betonalap réteg következik, és meggyőződése, minden a legnagyobb rendben lesz a beruházás során és jövő év júniusában már az avatási ünnepségre gyűlhetnek össze az érintettek Szabadegyházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!