Hírek

2017.07.23. 14:50

Dunaújvárosi teraszok: életünk szép részei

Ahogyan a sok virág és a bokros, fás parkok, úgy a vendéglői teraszok is kellemesen lepik meg itt a turistákat! Nagyjából kétféle ember él a városban: az, aki szeretne nagy nyüzsgést, és az, aki ellenez minden zajt.

Pekarek János

Valljuk be: külföldön vagy más hazai városokban járva legtöbbször egy-egy szép terasz ugrik be elsőként emlékezetünkbe: Párizsból, Rómából, Prágából, Genfből vagy Strasbourgból avagy Győrből, Székesfehérvárról, Zalaegerszegről, Veszprémből nekem is ez az első emlékem. A szép, kellemes vendéglői teraszokban szerencsére mi sem szűkölködünk! Régen is így volt, tehát a hagyomány folytatódik.

Aligha van kellemesebb érzés, mint amikor kényelmesen hátradől egy jó vendéglő árnyas teraszán, megmarkolja hideg itallal teli poharát, és lábát kinyújtva veszi szemügyre azokat a kevésbé szerencsés embertársait, akik alig karnyújtásra tőle loholnak a dolguk után.

Mindehhez három dolog szükséges: idő, pénz és jó terasz.

Az első magánügy - ellenben a harmadik feltétel már közösségi kérdés, és örömmel jelenthetjük, hogy az utóbbi időben városunkban kezdünk felzárkózni az egykori kiváló hagyományokhoz!

A híres-neves Kocka: akkor még az Ady-szobor helyén vörös csillag volt...

Ez is a Kocka, a ház felől fotózva

Kissé árva a volt Kocka helye. Kör alakú képünkben a Béke étterem bejárata – akkor még terasz nélkül

...a Béke étterem kollektívája

Azon kevés élő ember közé tartozom, akik még meg-megfordultak a nevezetes Kocka teraszán, a mai Ady-szobor mögött, közvetlenül a szélső, Ady Endre utcai ház mellett, a szép líciumbokrok között, igaz: szülői felügyelettel. A bokrok nagyapám pesti kertjének líciumaira emlékeztettek, és így fontos szerepet vittek beilleszkedésemben dunaújvárosi új otthonomba. Sajnos, azóta az Ady utcai ház lakóinak kitartó panaszai nyomán megszűnt a terasz is, a bokorsor is - viszont legalább a lakók panaszkodása megmaradt, mint hagyomány, máshol is.

A néhai Dulás helyén egy néhai bisztró, későbbi italdiszkont

A Vigadó és a Kiskohász terasza még tartja magát a régiek közül, a Gourmandnak, a Corsónak is rendre szembe kell nézni a fölötte élők panaszaival. Megszűnt már az Arany Csillag hátsó terasza (ugyancsak a bokrokkal együtt), mint a szálló is, oda a Sörkert, teraszostul, a pentelei (Felszaba)Dulás, a vidámparki Panoráma: mind elengedhetetlen tartozékai a városi közemlékezetnek. Még van valami a Napsugár előtt, igaz, bútorok nélkül, és (viszonylag) új színfolt a KMI melletti terasz.

Itt már csak hűlt helye van...

...az egykori Arany Csillag-terasznak

S gomba módra nőnek ki új teraszok a Vasmű úton - igaz, a Cornert leszámítva, már nem a klasszikus vendéglői teraszok ezek, hanem fagylaltozók, sőt pékségek esetenként csak pár székből, asztalkából álló részei. De mégiscsak van hangulatuk!

Az Aranyhordó teraszát befedték az idők során

A Vigadó eleve terasszal készült – szerencsére ki is tartanak emellett!

Volt idő, amikor árkádnak használták

Egy jó adottságú terasz akár egy városszéli söröző egész évét megmentheti élénk forgalmával.

Színesítve nem csak a mi életünket, hanem a várost is!

Fotók: Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!