Hírek

2017.06.18. 15:50

Megmutatták tudásuk legjavát - Ilyen volt a DUDIK pénteken

DUNAÚJVÁROS A DUDIK minden napja a kellemes és az izgalmas várakozásé. A pénteki is az volt. Az alapvető kérdés csupán az volt, akárcsak a kukorica- és burgonyatermesztőknek: lesz-e eső és mennyi? Az érdekek itt nyilván amazokéval szemben állnak, hiszen a fesztiválozók ezen az este is pompáztak volna: a lányok a legszebbek, a fickók a legkirályabbak szerettek volna lenni.

Gallai Péter

És ez esőruhában, vastag pulóverben nem a leghatásosabb. Szerencsére éjfélig nyári esténk volt, eső pedig sehol. Előzetesen a pénteki program is adott nekünk kérdőjeleket bőségesen. Mi legyen a Fish! koncertjével? A meglehetősen kritikusan, önmagát hardpop" zenét játszóként is kategorizáló csapat nyilván ma is odateszi magát, de vajon elég lesz-e az értő közönség rá? A közös élmény elvileg és nem teljesen megmagyarázhatatlanul, ilyen helyen is a rajongók számával egyenesen arányosan növekedik. Így vívódtunk előzetesen, hogy azután Kovács Krisztán (a rajongóknak-tisztelőknek Senior Hal) előbb a koncert előtt, majd a punkos zúzás-pörgés közben helyre tegyen bennünket.

Ahogy tőle megtudtuk, ez a banda egy bevásárlóközpont parkolójában, hangszerek nélkül, egy szál asztalon is megcsinálja a bulit. Nem túlzott. Senki ne kérdezze, honnét, de előszedte a közönségét, és néha elképesztő pontossággal és kiszámítva, máskor meg minden rezdülést lazán lereagálva őrjöngésig fokozta a hangulatot. Azt egyelőre csak mellékszálon jelezzük, hogy a zseniális dobos egy kiállás közben cigánykereket hányt, s a virtuóz gitáros a közönség sorába vágtatott, hogy a legerősebb tag nyakából indítson egy pazar zúzós akkordfűzést.

A Fish! zenekar sem zárkózott el a rajongóktól, a buli után sorra jöhettek a közös fényképek

A nagyszínpados második sikercsapat már délután megérkezett, hogy óramű pontossággal állítsa be a hang- és fénycuccot a maga szájíze szerint. Mindenki meggyőző néma szorgalommal végezte a dolgát a színpadon és a keverőállásban egyaránt. Tarján Zsófi még civilben (de igazoltan csinosan és hibátlan frizurával!) és ránézve szemlátomást lélekben egy másik planétán járva, aggasztó komolysággal viselte a többiek törekvéseit. És ekkor a hangmérnök őt kérte megszólalásra.

Utólag egyértelmű, de abban a pillanatban üdítő meglepetés volt, hogy nem kezdte el a fejszámolást egytől hétszáztizenháromig, hanem beénekelt nekünk és az üres küzdőtérnek egy világszínvonalú etűdöt, akár egy teltházas koncerten. Csak úgy csípőből" A Honeybeast báljáról nem is lehetett kérdés: ha esik, ha fúj: Tarján Zsófi dirigálására a hívek győztesen felénekelik az összes dalt. Erről ő maga elismeréssel és örömmel mesélt lapunknak. Úgy érzi, a közönség olyankor nem neki, hanem inkább a világnak énekel, miután megérintette a dal varázsa.

A rajongók tisztelete - Majkáék az utolsó számot a közönség között énekelték el

Amikor a korai érkezőkről érdeklődünk, hogy mit várnak az estére az élőnek hirdetett Majka&Curtis szuperprodukciótól, gyakran kaptunk hervasztó válaszokat a direkt miattuk érkezőktől is. "Értük jöttem" minden szövegüket ismerem, de persze" majd élőben" Aha" Két repper... ahogy szokták" késnek egy órát aztán összevágják, de imádom őket" Végül a fő műsoridőben mindenki csattanós, kielégítő és eksztázisba hajtó, világszínvonalú választ kaphatott a színpadról. De előbb Curtis végiggondolva az elmúlt sikeridőszakot okkal jelentette ki kérdésünkre, hogy nem is emlékszik késve kezdett koncertjükre. A hibátlan, Miamiban is menőnek számító színpadi eleganciájával érkező Majka pedig megerősítette, náluk vége a hakninak és brutál komoly élő koncertet dobnak élvonalbeli zenészekkel és a szólistáként is kiváló Zsuzsival!

A hangra, fényre, koreográfiára, simán megadtuk az ötöst. aki egy poénsorozatot dobáló Majkára számított, az most a színpadi show minden elemében otthonosan mozgó és komoly dolgokat is illő alázattal kimondó előadó előtt hajthatott fejet. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó számot nem a színpadon, hanem a kordonra felállva, szó szerint összekapaszkodva a közönséggel énekelték el. Arra is jutott energia, hogy a szabad kézbe nyújtott telefonokkal szelfiket készítsenek. Majd a buli után Majka ismét kijött a rajongókhoz, hogy hosszú percekig készüljenek a közös fotók. Esetükben nem csak égbekiáltott szó a közönség tisztelete!

A Balkan Fanatik hozta a profizmust, amit vártunk Fotók: Ady Géza

Az éjfél után nagy rutinnal színpadra álló Yorgos és Lepe, vagyis a Balkan Fanatik már a koncert előtt komoly fogadalmat tett előttünk: felpörgetik az átszerelést, és ha már egyszer színpadot kapnak, akár húsz embernek is lenyomják az egész programot. Akkor már úgysem eresztik el a népeket. Abból közös táncolás lesz! A kalandos zenei pályafutása során a legendás Syriusban is alkotó Yorgos úgy érezte, Jackie Orszaczky elégedetten fog mosolyogni az égi fesztiválokon, amikor megkezdik a műsorukat. Úgy volt-e vagy sem, a hangzásában teljesen megújult csapat jókedvű és elismerésre méltó csodát hozott össze a hűvösödő nyári éjszakán. A nagyszínpadi fellépők nemcsak ígérgettek, hanem megmutatták a tudásuk legjavát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!