Hírek

2017.06.27. 18:30

A testület megszavazta a támogatást a viharkárosultaknak

Számos támogatásról és a közeljövőben elkezdődő fejlesztésről is döntött tegnap a rendkívüli közgyűlés.

Szabó Szabolcs

A keddi közgyűlés rögtön két plusz napirend felvételével kezdődött. A testület egyhangúan megszavazta, hogy az önkormányzat - mint arról lapunkban már olvashattak - nyújtson egyszeri, vissza nem térítendő támogatást annak a két családnak, amelyeket komoly anyagi kár ért, amikor a múlt héten vasárnap egy villámcsapás következtében kigyulladt a Bocskai utca 2. szám alatt található társasház tetőszerkezete. A károsultaknak két tételben, összesen 450 ezer forint értékben nyújtanak segítséget. A másik "extra" határozati javaslat is zöld jelzést kapott a képviselőktől, így az önkormányzat anyagilag is támogatást nyújt jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működtetéséhez  a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára.

A limes világörökségi programjához kapcsolódó fejlesztésekről is döntöttek.

Az utóbbi hetekben lapunk több írása is foglalkozott a limes, az ókori római védműrendszer világörökségi helyzetével. Ehhez kapcsolódóan előkészületi munkákról és pályázati csatlakozásról is döntöttek a keddi közgyűlésen.

Az elfogadott határozati javaslat szerint a római limesnek a világörökség-várományos helyszínek fejlesztésére benyújtani tervezett turisztikai fejlesztési pályázatot az abban részt vevő települések - kivétel ez alól Budapest - együttesen nyújtják be várhatóan idén augusztusban. Dunaújvárosban várhatóan három, a koncepcióhoz kapcsolódó beruházás valósulhat meg: a római castellum fogadóépülete - a látogatóközpont és kőtár, a castellum műemléki és tájrekonstrukciója, római edényégető kemence védőépületének kialakítása. A kőtár épületének tervezett helyén jelenleg egy rossz állapotban lévő gördeszkapálya található. Még a pályázat beadása előtt a terület régészeti feltárása szükséges, mivel ha jelentős régészeti lelőhely van a tervezett épület helyén, akkor az épületet a telek egy másik részén kell megépíteni. A régészeti feltárás szakmai lebonyolításával az Intercisa Múzeumot bízták meg.

A kábítószerrel kapcsolatos sokrétű társadalmi problémák hatékony kezelése érdekében ismét aktivizálták a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, amelynek működési rendjéről is döntöttek tegnap. Ezen az egyeztető fórumon belül három kisebb egység tevékenykedik majd: a koordinációs, a bűnügyi és a kábítószerügyi csoport. A bűnügyi csoportot a rendőrkapitányság által megbízott szakember irányítja majd, a kábítószerügyinek az Egészségmegőrzési Központ által kinevezett tag lesz a vezetője. A fórum elnökének Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőr alezredest választották meg. A bűnmegelőzési és kábítószerügyi koordinátor foglalkoztatását a polgármesteri hivatal keretein belül biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!