Hírek

2017.06.29. 16:35

Dunaújváros, azaz Intercisa a hazai limes-vonal egyik fontos és értékes állomása lehet

Csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be a világörökségi minősítésre pályázó Dunai Limes-vonalhoz kapcsolódó helyi és térségi fejlesztési irányelveket.

Szabó Szabolcs

 

Mint arról már beszámoltunk, egy közös pályázat részeként Dunaújváros is fejleszteni kívánja a Dunai Limes-vonalhoz kapcsolódó kulturális és turisztikai értékeit. Ezen lehetőségekről és a hozzájuk kapcsolódó tervekről tartott sajtótájékoztatót tegnap Cserna Gábor polgármester, dr. Zsiros Mária és Balsay István.

Mint arról már az utóbbi hetekben több ízben is olvashattak: Magyarország 2018 elején nyújtja be a Dunai Limes világörökségi nevezését három másik országgal együtt.

A Dunai Limes világörökségi helyszín felső szakaszát adó Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország már 2018 januárjában beadja nevezését, amiről az UNESCO Világörökségi Bizottsága várhatóan 2019 nyarán hoz döntést. A kedvező elbírálás esetén a helyszínhez egy későbbi fázisban csatlakozhat Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária. A magyarországi szakasz fejlesztését már a világörökségi cím elnyerése előtt meg kell kezdeni, erre a célra a magyar kormány 2,5 milliárd forint eu-s forrást különített el. A budapesti és Pest megyei helyszínek fejlesztésére 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, további 1,5 milliárdból pedig Crumerum (Nyergesújfalu), Brigetio (Ószőny), Intercisa (Dunaújváros), Lussonium (Dunakömlőd) és Altinum (Kölked) fejlesztését lehet elvégezni.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Cserna Gábor polgármester emlékeztetett arra, hogy a keddi, rendkívüli közgyűlésen a képviselők megszavazták, hogy Dunaújváros is csatlakozzon a pályázathoz és megkezdje a felkészülést. A jelenlegi tervek értelmében Intercisában három fontos fejlesztési pontot jelöltek ki: a látogatóközpont kialakítását, a kőtár műemléki és tájrekonstrukcióját, valamint egy edényégető kemence épületegyüttesének felépítését. Ehhez kapcsolódóan kezdődnek majd el hamarosan újabb régészeti kutatások a kőtár szomszédságában.

Balsay István, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal terület-politikai tanácsadója kifejtette, az EU következő pénzügyi ciklusában jelentősen változnak majd a támogatási irányelvek és felhasználhatósági keretek. Ezért is fontos a Dunai Limes-vonal stratégiai fejlesztése és tervezése, mert ehhez a jövőben eu-s forrásokat is lehet majd csatolni.

Dr. Zsiros Mária, a Magyar Limes Szövetség felügyelőbizottsági tagja kiemelte, hogy a programban részt vevő településeknek össze kell hangolniuk fejlesztési elképzeléseiket, mert csak így lehetnek sikeresek. A világörökségi cím - erre nemzetközi példák is vannak - eredményeként vélhetően erősödik majd a kulturális turizmus és az ehhez kapcsolódó fogyasztás is, ez pedig komoly lehetőséget jelent majd a helyi és térségi kis és középvállalkozóknak.

A legfontosabb feladat, hogy minél előbb elkezdődjön egy összehangolt és tudatos cselekvési folyamat - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!