Hírek

2017.06.05. 17:05

A szabadstrandba terelik a kitermelt vizet Dunaújvárosban

DUNAÚJVÁROS Jelenleg is nagyszabású munkálatok zajlanak a felső Duna-parti sétány mentén és a csápos kutak környékén.

Szabó Szabolcs

A szakemberek egy új vezetéket építenek ki. A munkálatok céljáról és jelenlegi állásáról Gergő Edmond, a kivitelező DVG Zrt. ágazatvezetője beszélt lapunknak: - Érdemes megvilágítani a beruházást hátterét is. Az 1964-es partfalcsúszás után építettek ki a dunaújvárosi partvédelmi rendszert.

A partvédműnek van több rétegvíz-süllyesztő kútja - e nyolc kút a Barátság városrésztől a Római körúton található víztoronyépületig helyezkedik el, ezeket 8 évvel ezelőtt egy összevont fejlesztés keretében újították fel. Feladatuk, hogy réteg- és talajvizet termeljenek ki a partvédműből. E vízmennyiség jelen pillanatban a dunaújvárosi egyesített csatornahálózatba kerül, és itt érkezünk a most zajló beruházás céljához...

Több hete zajlanak már a látványos földmunkák a város több pontján is, így egyebek között a Batsányi utca melletti sétányon is. A munkálatok végeztével a tereprendezés következik az érintett területeken Fotó: Zsedrovits Enikő

- A lényeg, hogy a kutak által kitermelt vízmennyiség ne kerüljön bele a városi csatornahálózatba, azaz ne a közcsatornát terhelje, hanem egy új vezetéken keresztül a Szalki-szigeten található szabad strandba legyen átterelve. A városlakók által az utóbbi hetekben látható nagyszabású földmunkák is ezen kivitelezéshez kapcsolódnak, hiszen most építjük ki az említett vezeték nyomvonalát. Leegyszerűsítve: az új vezeték összeköti a nyolc csápos kutat, és az általuk kitermelt talaj- és rétegvizet szállítja majd a strandhoz - mondta el Gergő Edmond, akitől arra is választ kértünk, a beruházás után miként változhat a strand vízminősége?

- A partvédműből érkező víz a szabadstrand Üdülősor felöli nyugati részén egy nyílt árkon keresztül lesz bevezetve. Az előzetes számítások alapján - a vízmennyiség miatt - döntően nem befolyásolja majd, ha igen, akkor pedig csakis javíthatja a strand vizének minőségét, hiszen a kitermelt talaj- és rétegvíz minősége - a szennyező- és lebegőanyag szempontjából - megközelíti az ivóvíztől elvárt értékeket. Ez is mutatja, hogy teljesen felesleges egy ilyen minőségű vizet a közcsatornán keresztül elvezetni és a szennyvíztisztító telepen újra megtisztítani.

Több hete zajlanak már a látványos földmunkák a város több pontján is, így egyebek között a Batsányi utca melletti sétányon is. A munkálatok végeztével a tereprendezés következik az érintett területeken Fotó: Zsedrovits Enikő

Természetesen más volt a helyzet 2001 előtt, hiszen akkor a város nem rendelkezett szennyvíztisztóval, így a csatornába került szennyvizet e talaj- és rétegvíz némileg felhígította, mielőtt az bekerült volna a Dunába. Mára ez azonban már ez okafogyottá vált. A most zajló beruházást egy korábbi közgyűlési döntés értelmében Dunaújváros önkormányzata indította el, a kivitelezéssel pedig a DVG Zrt.-t bízták meg. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, akkor a nyomóvezeték egy részét lefektettük.

A kemény téli időjárás miatta a kivitelezést fel kellett függesztenünk, majd idén tavasszal folytatódtak a munkálatok. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor július végére szeretnénk lezárni a beruházást. A munkagödröket kiástuk, az alvállalkozó pedig hamarosan megkezdi a vezetékek lefektetését. Továbbra is kérjük a városlakók türelmét és megértését.

Természetesen a munkálatok után a szükséges tereprendezést is elvégezzük - fogalmazott Gergő Edmond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!