Hírek

2017.06.18. 15:20

DUDIK: Nem fújta el a szombatot a szél, hibátlan buli volt!

DUNAÚJVÁROS Az alternatív rock alapjaiból táplálkozó és azt egyedileg továbbgondoló kiváló bandák pörgették fel a közönséget a DUDIK harmadik napján, szombaton este. Az irányzatok hívei kora tavaszi öltözékben, de nyári hangulatban érkeztek, és megkapták, amire koncertügyben vártak. Hibátlan buli volt.

Gallai Péter

Egészen sajnálatos módon az esemény lebonyolítói ismét az időjárást befolyásoló tanfolyamra kényszerültek az idei évben is. Szerencsénkre szombat estig az esőt elűző technikát is átvették, igaz a széllel este kilencig elbíbelődtek, mire sikerült lecsendesíteniük. Többen aggódtak az erős fuvallatok miatt, de Kővári Dániel, a szervező csapat tagja megnyugtatott mindenkit: koncert nem marad el és színpadokat sem kell leállítani. Egyébként a hőmérséklet változására csak a naptári dátumra figyelők nem készültek fel. Látványukkal igazi, hidegrázós élményeket adva másoknak, néhányan nagyon trendi, nyári öltözékben is érkeztek. Reméltük, hogy vasárnap estig kikúrálják magukat.

Likó Marcellék, azaz a Vad Fruttik elképesztő nagy bulit nyomtak le
Fotó: Ady Géza

A nyitókoncertek első félórájára, a fellépőktől és a klímaviszonyoktól függetlenül, általában mindenütt, érthetetlenül kevesen érkeznek. A kivétel erősíti a szabályt. És ez most a Hiperkarma volt. Az igazi hívek, a kemény mag, már a nyitó számra fölsorakozott. A tutira mentek, tudták, hogy mire számíthatnak, de gyanítható, hogy ez alkalommal többet kaptak.

Pazar hangzással, a rangjukhoz illő produkcióval szórakoztatták a közönségüket. Ültek a régi dalok, és célba találtak a frissebbek. Szerencsés találkozás volt.

Ismét egy örömteli, immár baráti találkozás a koncert után a 30Y és a dunaújvárosi vízilabdás hölgyek között
Fotó: Ady Géza

Bérczesi Róbert, a banda alapítója szerencsés döntést hozott, amikor nem egy feloszlás és újrakezdés után a folytatás mellett döntött. Egyediségük most is hatott, és valószínűleg új híveket is szereztek. - A dunaújvárosi közönség nagyon kedves volt. Kilógunk a sorból. Nem nagyon lehet bennünket egy kalap alá venni a többiekkel. Ez régebben engem nyomasztott, de most már úgy vagyok vele, ez egy olyan zenekar, ami járja a maga útját! Vannak baráti csapatok, például a bennünket követő 30Y és a Vad Fruttik is. Mindannyian ugyanazt a szakmát művelik, amit mi. Sűrűn találkozunk a fesztiválokon, de még tudnám sorolni a többi gitáros, dalszerzők köré épülő alternatív rock zenét játszó bandát - árulta el a DH-nak.

A közönségre egy pillanatig sem lehetett panasz

Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, egy, ma már az élvonalbeli zenészek körében nem túl gyakori sétát is tett a koncertjük előtt. A DUDIK arénába tartott, hogy egy kezdő zenekart is meghallgasson. - A rutinos fesztivál-látogatóknak nem szabad elfelejteniük, hogy a kis sátorszínpadokon nagyon fontos dolgok történnek, még akkor is, ha kevés ember hallgatja ezeket a zenekarokat. Azokból a srácokból, akik ott tolják, nagyon sok energia sugárzik.

Az Idegen nevű zenekart néztem meg. Nagyon ügyes fiúk. Közben persze, ahogy öregszem, van bennem egy óvatos nosztalgia, olykor eszembe jut, hogy tíz-tizenöt éve én is álltam ilyen sátorszínpadokon. Remélem, akkor is voltak emberek, akik odasétáltak és izgatta őket, ami ott történik. Szerencsére így van ez az egész zenekarral is: szétszóródunk, és a végén elmeséljük egymásnak a tapasztalatainkat.

A Hiperkarma nyitotta szombaton a nagyszínpadot

Az együttes a jól sikerült buli után a Dunaújvárosi Hírlap segítségével kedves vendégeket fogadott a backstage falai között: a Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics női vízilabdázóit - immár nem először. A felek közötti, kezdeti egyoldalú rajongás már barátsággá vált, elég csak azt mondani, hogy a bajnoki elődöntő előtt Beck Zoli eljött a lányokhoz egy kis motivációs "tréningre".

Hollywood Rose: nem csak a külső hasonlít, a hangzás is ugyanolyan kiváló, mint a Guns N' Roses-é

- Mindent varrjatok a nyakamba, elviszem a balhét - utalt nevetve arra, hogy a csapatnak nem sikerült a döntőbe jutás. Nemrégiben pedig a 30Y új klipjében tűntek fel pólós szépségeink. - A téma egy lánybúcsúról szól, a rendező-operatőr azt kérdezte, tudok-e olyan társaságot, akikkel úgy tud együtt dolgozni, hogy nem kell őket tréningezni két napig azért, mert idegenek. Erre azt mondtam, keressünk olyanokat, akik eleve ismerik egymást, s eszembe jutott, hogy megkérdezem a dunaújvárosi vízilabdázókat. Ők pedig nagy örömmel jöttek - árulta el a hátteret lapunknak.

A Vad Fruttik volt a fő műsorszám szombaton. A velük való találkozásért a híveik meg is töltötték a nagyszínpad előtti teret, és a dalszövegismeretből is jelesre vizsgáztak. A zenekar riválisai fülében (ha van nekik ilyenük) nyilván irigylésre méltóan csengett volna a színpadi fickókkal folyamatosan együtt dolgozó rajongói kórus imponáló produkciója. Az, hogy a pizzásnál végtelen nyújtózó sorban állók is lelkesen üvöltötték a "leszek én is az egyetlen" refrént, ezen az estén mindent vitt. A hangulat eksztázisba tolásért Likó Marciék segítői, például az ördögi fényekkel manipuláló technikusok is megtették a magukét. Az ezen az estén is sikerben úszó frontember meglepő kijelentésével lepett meg a beszélgetésünk elején: "Nekem mindig az a legfontosabb, hogy én jól érezzem magam!" Aki erre azonnal kilépne a VF fun klubból nyugodjon meg, hiszen mint a beszélgetés során kiderült, hogy ez a közönség szórakoztatásának az alappillére!

Micsoda sansz éjjel fél egykor, hosszú előkészületek miatti technikai szünet után, a kiürült nézőtér előtt, plusz tizenhárom fokban belecsapni a folytatásba! Általában ez egy nehezen vehető akadály, de ha az ember Hollywood Rose tribute zenekarban nyomja, akkor csupán egy élvezetes kihívás. Ez a feladat állt a szombati záró koncerten fellépők előtt. A nyitó dal közben még bizonytalanok voltak a színpadhoz visszazarándokolók, de a második, harmadik dal után már nem hasonlítgatták az Axl Rose, Slash és Duff McKagan által is jegyzett Guns N' Roses tagokhoz Jesse-t, Zabát, Lukit, Cocót és a többieket, mert az egymást követő, időt álló megaslágerek ez utóbbiak tolmácsolásában is győztek.

Nem csak egy hasonmás zenekar, hanem egy nagyon jó banda tolta a kora hajnali órákban. A színpadra lépés előtt Zaba, a dobos a következőket nyilatkozta munkatársunknak: - Nyilván nem egyszerű a feladatunk. A saját zenét játszó zenekaroknak is megvan a komoly feladatuk, a tribute műfajban még külön kell figyelni az eredetire is, hogy az hangzásban és kinézetre is megközelítőleg olyan legyen, mint az eredeti. Nyilván olyan, mint az igazi, nem lehet, Guns-rajongó vagyok és belátom. De megpróbáljuk megfogni azt, ami a kilencvenes években annak a zenekarnak az eszenciája volt.

Kródi Zoltán

Kovács Viktor

Andriska Kitti

Megmutatták tudásuk legjavát - Ilyen volt a DUDIK pénteken

DUDIK: Az időjárás nem okoz semmiféle fennakadást, szombat estére is várják a látogatókat

Belecsaptak a lecsóba - Műfaji sokszínűség és jeges levegőágyú

A DUDIK fesztivál nyitánya után péntektől még több látogatót várnak az alsó Duna-partra - Folyamatosan frissítve Galériákkal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!