Hírek

2017.05.18. 15:00

A közösség testének és szellemének épülésére szolgál a baracsi Faluház

Baracs - Ezentúl nem kell télen nagykabátban ülni a baracsi Faluház színháztermében: korszerűsítették az egész intézményt.

Pekarek János

Átadták a megújult baracsi Faluházat: csütörtökön reggel kilenc órakor kezdődött a szerény szalagátvágási ünnepség, amelyen Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Nemes Zoltán, a kivitelező Kinebau Kft. ügyvezető igazgatója és Várai Róbert baracsi polgármester nyitották meg az újjávarázsolt intézményt. A Faluház felújítása az idén kezdődött: kicserélték a teljes tetőszerkezetet, energiatakarékos fűtést és világítást szereltek fel, szigetelték az épületet, újak lettek a nyílászárók. A munka teljes költsége mintegy kilencvenmillió forint volt - és ezt a nem konszolidált önkormányzatoknak járó támogatásból fizette a község.

A baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola műsora után előbb Neme Zoltán, a kivitelező Kinebau Kft. ügyvezető igazgatója adta át a felújított Faluházat használóinak: egyetlen rövid, tömör mondatban.

Az átadók (balról): Nemes Zoltán, Varga Gábor, Várai Róbert
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezután Varga Gábor országgyűlési képviselő mondott beszédet. Felidézte 2013 egy őszi napját, amikor Apátszállás felől érkezett a faluba - ami akkor még nagyon másképp nézett ki, mint most. Mindenütt sár, építkezések, közlekedési problémák... Azóta elkészült Baracson a főút több száz millió forintos rekonstrukciója, közművekkel együtt, jelentős energetikai korszerűsítéseket valósítottak meg, és most a Faluház átadása az örömteli esemény.

- Hosszú menetelés volt! - összegezte az eredményeket a képviselő, majd így folytatta: pár hete megszületett a döntés arról, hogy új óvodát építhet Baracs, hamarosan aláírják a támogatási szerződést erre a projektre.

- Nagyon szép központot kap így Baracs! - jegyezte meg Varga Gábor.

Várai Róbert polgármester elmondta: a mintegy kilencvenmillió forintos Faluház-korszerűsítés során kicserélték az épület tetőszerkezetét, teljesen hőszigetelték a házat, új nyílászárókat építettek be, új kazánok és új fűtésrendszer került az épületbe, s így energiatakarékos módon fűthetnek benne.

 

A polgármester hangsúlyozta: nem eu-s támogatásokból vagy pályázatokból készült el a fejlesztés, hanem a nem konszolidált önkormányzatoknak járó támogatásokból. Ezt a támogatást azok a települések kapják, amelyek évtizedekig nem vettek fel kölcsönöket, nem adósodtak el: vagyis elődeiknek, az előző önkormányzati testületeknek, az ő megfontolt döntéseiknek köszönhetik ezt a pénzt.

A mostani képviselők pedig úgy döntöttek, hogy ezt a pénzt visszaforgatják a község, a közösség épületeibe. Megújult a Wesselényi utca, készül az övárok, van új ravatalozó, megszépült a tájház és múzeum, korszerűbb lett az önkormányzat is.

- Nehéz megszerezni a pénzt, de nehéz jól elkölteni is! - mondta Várai Róbert. Hozzátette: a Faluházat 1989-1991 között építették, most már ideje volt felújítani: a rossz hőszigetelés és fűtés miatt például a színházteremben télen csak nagykabátban lehetett megmaradni...

- Ez a Faluház a közösség testének és szellemének épülésére szolgál! - hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!