Hírek

2017.05.24. 19:50

Életmentők nagy hajrában

Alig pár nap van hátra a nagy vállalás, azaz az újraélesztési rekord végéig. Szerdán sokan látogatták meg a résztvevőket – kezdődhet hát a nagy hajrá!

Szabó Szabolcs

Szerdán is nagy erőkkel zakatolt tovább, mondhatni a kezdeti lendületnek és elvárásnak megfelelően a 11 naposra méretezett rekordkísérlet, amely véghajrájához közeledik. Tegnap dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Cserna Gábor polgármester is meglátogatta a rekordereket. A nagy kísérletből még három nap van hátra, ha minden a tervek szerint alakul, akkor szombaton délután a Parázs Varázson ér majd célt a kezdeményezés. Bár a helyek többsége már betelt, ám a szervezők továbbra is várják az újraélesztési akcióban résztvevőket. A sokadik nehéz nap krónikája – újabb hírekkel.

A Lorántffy középiskola diákjainak teljesítményéhez is gratulált tegnap délelőtt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő
Fotók: A. G.

Az újraélesztési rekordkísérlet szerdai napján akadtak olyanok is, akik bár ott voltak, élesztettek, mégsem vettek részt a kísérletben. Hogyan lehetséges ez? A Lorántffy középiskolások úgy gondolták, elviszik vendégeiket a mozi előcsarnokában zajló megmozdulásra. Mint Marczona Tamásné, a csoportot kísérő pedagógus elmondta, fontosnak tartották, hogy az Erdélyből, Válaszút községből érkezett diákok is megtanulják az újraélesztést, és ki is próbálják azt a gyakorlatban, ám a rekordkísérletben nem mertek szerepet vállalni, nehogy a gyakorlatlan nebulók miatt szakadjon meg a kísérlet. Az erdélyi fiúknak és lányoknak Spitz Éva, a Szent Pantaleon Kórház sürgősségi betegellátó osztályának munkatársa mutatta be az újraélesztés fontos összetevőit.

 

- Az utóbbi évek számos helyi eseménye is bizonyította, milyen fontos, hogy mindenki megismerje és szakszerűen elsajátítsa az újraélesztés technikáját. Bármelyik iskolában, munkahelyen, a köztereken is történhet olyan esemény, amikor cselekedni kell. Nem szabad félni, megijedni, fontos megtanulni azt, hogy miként is tudunk beavatkozni hatékonyan ilyen helyzetekben. Ezért is gondolom azt, hogy ez egy nagyon pozitív kezdeményezés, amely sokakat megszólít és tanulásra, cselekvésre késztet - mondta el lapunknak dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, aki kiemelte, országos példaként is jelentős a program. Szerdán kora délután a város polgármestere, Cserna Gábor is meglátogatta a rekordkísérlet résztvevőit.

Cserna Gábor, a város polgármestere és Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője a rekordkísérlet pólójával szerdán a Dózsa mozi aulájában

- Ez a harmadik ilyen jellegű kezdeményezés, amelynek a város életében is hatalmas jelentősége van. Egyrészt Dunaújváros jó hírét viszi szerte az országban az akció, másrészt a programban szerepet vállaló iskolák, közösségek, civil szervezetek, céges kollektívák is egyfajta kohéziót képeznek, amely tovább erősíti ezeket a kapcsolatokat. Biztos vagyok abban, hogy a rekordkísérlet sikeresen zárul, és véghajrá után együtt ünnepelhetünk majd a szombaton délután a Parázs Varázson - tette hozzá Cserna Gábor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!