Hírek

2017.04.04. 17:20

Licitálás a Simon család javára: sok helye lenne a pénznek

Baracs - A tervek szerint szerdán délelőtt adják át a jótékonysági árverésen befolyt pénzt a községházán.

Pekarek János

Ahogyan arról már hírt adtunk, befejeződött az a jótékonysági árverés, amelyet Baracs község internetes honlapján rendeztek Simon Attila és családja javára.

A történet röviden annyi, hogy a faluban jól ismert és nagyra tartott Simon Attila, aki forgácsoló szakmunkás a vasműben, két éve váratlanul súlyosan megbetegedett. A gyógyszerek, a kezelésre utazások igencsak igénybe vették a négy iskolás gyereket nevelő család pénztárcáját - ám ők, akik mindenkinek minden lehető alkalommal segítettek, még a baracsi kisebbik templom rendben tartását is vállalták, saját szorultságukról senkinek nem szóltak.

Véletlenül derült ki a dolog, amikor kutyájuk megszökött, s egy másik udvarban egy ismeretlen hovatartozású ebbel együtt lemészároltak vagy másfél tucat tyúkot. A tulajdonos segítséget kért, a gyepmester megállapította, hogy az egyik eb Simonéké - akik viszont pénzzavarban voltak, nem tudtak fizetni.

Az árverésre felajánlott, faragott tőrös bot és alkotója, Aranyos Sándor népi iparművész
Fotó: Zsedrovits Enikő

Közeli szomszédjuk, Aranyos Sándor állt jót helyettük mindaddig, amíg fizetni tudtak: számára így derült ki a nagy család nehéz helyzete.

Sándor népi iparművész, fegyvergyűjtő és fegyverkészítő: faragott túrabotjai messze földön legendásak, pedig soha nem ad el belőlük egyet se. Ezúttal viszont felajánlott egy díszes tőrös botot, hogy jótékonysági árverésen licitáljanak rá, s a bevételt juttassák el Simonéknak.

A licitálás február 10-én kezdődött és március 31-én délben zárult le a község honlapján.

Az árverést, és ezzel a díszes túrabotot a Dunasteel Tech Kft. nyerte meg, négyszáztízezer forintos ajánlattal.

A tervek szerint a licit tárgyát szerdán délelőtt adják át a baracsi községházán a nyertesnek. Addigra az alkotó, Aranyos Sándor egy gravírozott fém táblácskán ráerősíti a nyertes nevét is.

A liciten nyert összeg a Baracsért Közalapítvány számlájára kerül. Ezt az összeget csakis Simon Attila és családja kaphatja meg: a felhasználás technikai részleteit a család az alapítvánnyal tisztázza.

Ami pedig a legfontosabb kérdést illeti: kedden tudtunk beszélni Simon Attilával, aki azt mondta: jól van!

Kezelésre egyelőre nincsen szüksége, viszont néhány ellenőrző vizsgálat még előtte van. Rendszeres orvosi felügyelet alatt áll, s a leletek most azzal biztatnak, hogy hamarosan véget érhet a tavaly augusztus óta tartó betegállománya.

Ami nem csak abból a szempontból jó hír, hogy a súlyos betegség ezek szerint gyógyulófélben van, hanem azért is, mert a szakmáját szerető és igen tevékeny ember hírében álló, sokgyerekes családfőnek már nagyon hiányzik a munka!

A licitáláson összegyűlt pénz felhasználásáról most még nincsenek pontos terveik, mondta Simon úr. Sok helye lenne a pénznek, az biztos - de az első helyen talán mégis a család 16 éves, hétszemélyes autójának megjavítása állhat, mert a lerobbant öreg jármű már két hónapja a szerelőnél áll. Most valószínűleg kifizetik a javítást, és így végre mozgékonyabb lehet a család, nem lesznek annyire röghöz kötve...

SZERINTEM

Ilyenkor persze telhetetlen vagyok, pedig gyakorlatilag semmi közöm az egészhez: én csak hírt adtam erről az akcióról. Más kérdés, hogy (ami nálam nagyon ritka!) első pillantásra rokonszenvet éreztem az árverés kedvezményezettje, Simon Attila és egész családja iránt. Azt már nem is mondom, hogy remélhetően hosszú barátságot kötöttem a licitálás kiötlőjével, Aranyos Sándorral, aki lenyűgöző történetek kifogyhatatlan tárházának bizonyult.  Mégis telhetetlen vagyok, hiába, hogy szép összeg gyűlt össze. Bár még sokaknak segíthetnénk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!