Hírek

2017.04.03. 22:05

Ragyogj kékben, Dunaújváros! - Szemléletformáló minifesztivált tartottak

Dunaújváros - Két helyszínen tartottak szemléletformáló minifesztivált Dunaújvárosban az autizmus világnapja kapcsán.

Balla Tibor

Immár tíz esztendeje jelölte ki április 2-át egy ENSZ határozat az autizmus világnapjának. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Ez a bizonyos ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban. A dunaújvárosi Jószolgálati Otthon Közalapítvány a múlt évben rendezte meg első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal a "Ragyogj kékben Dunaújváros" szemléletformáló minifesztivált.

A város középiskoláinak empatikus fiataljai az elfogadás kék léggömbjeivel az autizmus világnapja alkalmából rendezett, és már hagyományos szemléletformáló minifesztiválon Fotó: Zsedrovits Enikő

Idén a délelőtti órákban a Bercsényi utcai intézményben, délután pedig a Városháza téren várták az érdeklődőket.

A Jószolgálati Otthon Bercsényi utcai intézményének környékén délelőtt már nagy volt a hangzavar, tudatva mindenkivel, valami történik náluk. A Jószoli zenekar a szokásos magas színvonalú műsorral vezette fel az autizmus világnapja apropóján létrehozott rendezvényt. Kecskés Rózsa , az intézmény vezetője külön köszöntötte a Dunaferr iskola tanulóit, akik nagyon sokat tettek, hogy az Ability Élménykert létrejöhessen az udvaron. Most is fejlesztésről számolhatott be, ezentúl a napvitorlák alatt már a szikrázó napsütés sem tartja vissza őket az udvari elfoglaltságoktól. A Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület tagjai és a Dunaferr iskola diákjai párt választva maguknak, egy-egy gondozottal közösen ismerhették meg közelebbről az otthon lakóinak életét, a fejlesztő eszközöket, játékos feladatokat oldottak meg, és kipróbálhatták a kerekesszékes lét nehézségeit az Ability parkban.

Délután a városháza téren már abból is ízelítőt kaphattunk, hogy a város vezetése mennyire veszi komolyan a fogyatékkal élők problémáit. Cserna Gábor polgármester megnyitóbeszédében idézett egy autista fiú verséből: „Tudod, nem vagyok más, csak egyszerűen én.” El kell gondolkodnunk róluk, nekünk, akik nem vagyunk autisták, róluk, akik nem betegek, hanem egyszerűen ilyenek. Akik ugyanolyanok, mint mi, csak nincs elég eszközük arra, hogy ezt ki tudják fejezni – fogalmazott a város első embere. A polgármester kijelentette, hogy a városnak, és minden jóérzésű embernek az a célja, hogy az autisták ne kerülhessenek elszigeteltségbe. Hidat kell építeni az autisták és nem autisták között, hogy az év többi 364 napján is ragyogjon kékben Dunaújváros. Kecskés Rózsa köszöntője után a zenéé és a verseké volt a terep. Fellépett a Bánki kórus, Klép Tamás , Lapu Lilla és Szabó Szebasztián . A diákok bemutatták az elfogadás szellemében készült alkotásaikat, majd zárásként egy puzzle élőképet alkottak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!