Hírek

2017.04.20. 18:05

OMBKE-gyűlés: miben hasonlít Ózd és Sztálinváros?

Meglepően sok a hasonlóság Ózd és Sztálinváros története között az időbeli eltérés ellenére is.

Pekarek János

Dr. Nagy Péter történész A Rima vonzásában (Az ózdi helyi és gyári társadalom a késő dualizmustól az államosításig) című könyvét mutatták be csütörtökön a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület helyi csoportjának ülésén.

Balra a szerző, dr. Nagy Péter Farkas Lajos múzeumigazgatóval
Fotó: Ady Géza

A Rima, vagyis Ózd folyója (vagy talán: patakja?) ebben az összefüggésben a Rimamurányi és Salgótarjáni Vasmű Részvénytársaságra utal. A könyv, ahogyan maga a szerző hangsúlyozta, nem egy gyártörténet, inkább társadalmi, szociológiai összefüggésekre koncentrál.

A könyvismertető alkalmával is meglepően sok azonosságra derült fény Ózd és Dunaújváros (Sztálinváros) históriája között, a térbeli és időbeli eltérések ellenére is!

 

Ózd ugyancsak elsősorban mezőgazdasági település volt az 1840-es évek első felében, amikor (főként Rombauer Tivadar gyáralapító törekvéseinek köszönhetően) megalapították a cég elődeit, például a Gömöri Vasművelő Egyesületet. 1852-ben a Rimamurányvölgyi Vasmű Egyesület már kedvezményekkel csábította a munkásokat, mérnököket és tisztviselőket Ózdra, nem csak a környező vármegyékből, de Sziléziából és külföldről is. Sokkal jobb szerződéseket kaptak az átlagnál, lakásokat, kolóniákat építettek nekik, kulturális és egészségügyi ellátást kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!