Hírek

2017.04.17. 18:50

Miska: Szintről szintre cseperedik újra Pákozdon a leendő huszárkolosszus

Rácalmás/Pákozd - Szépen magasodik már Bogárhalmon Miska, akit most újra összeraknak építői.

Szabó Szabolcs

Fondorlatos találós kérdést lehetne faragni azon felvetésből, hogy akkor most hányszor is kell megépíteni egy rekordméretű, speciális technikával készülő köztéri alkotást, esetünkben Miska huszárt?

A helyes válasz valahol három és négy között lehet, ám erről még maga az alkotó, Rohonczi ROHO István is bizonytalan, ugyanis az utóbbi tíz évben már többször is formálta kedvencét.

Az M7-es jelzésű sztrádáról is látszanak már a nagyszabású munkálatok

Annyi azonban biztos, hogy Miska jelenleg is épül. Pontosabban újraépül. Hiszen látványosságnak sem utolsó munkafolyamatok során szállítják át a rácalmási régi lovarda udvarán álló betonmintázatokat, majd azokat daru segítségével emelik rá a már elkészült alapra. Munkatársaink legutóbbi pákozdi vizitálásuk alkalmával dokumentálhatták, hogy a hatodik szintnél tartanak az építők. További technikai részletek: amikor a felszeletelt mintázat egy újabb szintjét ráemelik a már meglévőkre, ezután következhet a vasalás, majd speciális betont öntenek bele a formába a szakemberek. Ha ez szilárdan megköt és terhelhető, akkor érkezhet az újabb legókocka . Maga az építési folyamat ennél természetesen sokkal bonyolultabb, hiszen komoly statikai és egyéb számítások szükségesek ahhoz, hogy a huszárkolosszus fokról fokra magasodjon. Az építők az órára is gyakran pillantanak, hiszen az alkotócsapat és az ötletgazda-mecénás Vlaszák Mihály tervei szerint május második felében ünnepélyes keretek között avatják majd fel Miskát a pákozdi Bogárhalmon.

Amíg a valóban látványos munkafolyamatok zajlanak, addig ROHO sem tétlenkedik, hiszen számos apróbb kiegészítést kell még elvégezni Miskán, pár héten belül pedig lekerül a szoborról a betonkabát, és kezdődhet a finomítás, csinosítás.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!