Hírek

2017.03.29. 18:50

Előadások napja a Szent Pantaleon kórházban

Dunaújváros - Szokott tudományos értekezleteik egyikét rendezték meg a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház dolgozói.

Pekarek János

Ahogyan ez a tavalyi tudományos munkáról szóló, dr. Máté Ágnes, a tudományos bizottság elnöke előadásában is elhangzott, egy évben általában kilenc ilyen ülést szerveznek, mivel a nyári hónapokban nincs értelme a konferenciáknak.

A márciusi rendezvény abból a szempontból is különleges volt, hogy a helyi kórház egyik, egybehangzó vélemények szerint „élő legendája", dr. Bartos Gábor PhD nyugalmazott sebész főorvos tartotta a nyitó előadást (Fabó Ferenc fényképész, a kórház fotólaborjának vezetője közreműködésével) a régi tudományos tevékenységről.

Dr. Bartos Gábor előadás közben a kórház tudományos ülésén Fotó: Zsedrovits Enikő

Dr. Bartos Gábor 1973 és 1997 között dolgozott a kórház sebészeti osztályán. Előadásában az intézményben folyó tudományos tevékenységet dolgozta fel az 1950-es évektől az 1990-es évekig.

Mint mondta: közkórházban nem lehet Nobel-díjas kutatást végezni - ám lehet, sőt kell is tudományos munkát folytatni! Csak így érvényesülhet ugyanis a gyógyítás, oktatás, kutatás egészséges, szakmai egysége, ami elengedhetetlen a korszerű, jó munkához.

Az előadó számos ismert, mi több: legendás nevet említett átfogó ismertetésében. Így dr. Szűcs Zsuzsannát, aki 1977-ig volt első elnöke a kórház tudományos bizottságának. De a kutatómunkát pártoló, szervező és végző orvosok sorában elhangzott többek között dr. Csapó Gábor, dr. Kiss Dezső, dr. Keserű Tamás, dr. Halvax László, dr. Győrik János, dr. Molnár Gergely, dr. Somorácz György, dr. Pátkay József és ifjabb dr. Pátkay József neve is. Sok jelentős publikáció született itt, és országos jelentőségű új gyógyító módszerek bevezetésében is jeleskedtek a dunaújvárosi orvosok.

Végül dr. Boda Viktória szájsebész tartott előadást a fog eredetű fertőzésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!