Hírek

2017.03.24. 17:10

A csábító nyári időszámítás - Állíthatjuk óráinkat

Dunaújváros - Vasárnap hajnalban ismét óraátállítás és ez remek alkalmat ad arra, hogy érvek és ellenérvek feszüljenek ismét egymásnak, azon kérdés eldöntése érdekében: gazdaságilag indokolt-e szlalomozni a nyári és a téli időszámítás között?

DH-információ

A lakosság többsége szereti ugyan szép hosszú és langymeleg nyári estéket, ám anno nem ezen okok miatt vezették be a számos országban az óraátállítás intézményét. Kőkemény, forintosítható gazdasági érdekek szóltak amellett, hogy évente kétszer tekergessük óráinkat.

Egy kis átállítás-történelem, gyorstalpaló fokozatban:

A mesterséges világítás helyettesítésére - a hadigazdálkodás céljai miatt - elsőként Németország alkalmazta a nyári időszámítást. Az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra.

Az úgymond békeévek után a második világégés alatt ismét több ország vezette be az óraátállítás intézményét. Hazánkban 1954 és '57 között a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező nehézségek enyhítése miatt alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Vasárnap hajnalban átállítjuk az órákat, most egy órával kevesebbet alszunk. Civil fotósunk fia, Gábor megmutatja, miként kell ezt csinálni. Mondhatnánk úgy is, felnőtt a feladathoz Fotó: Holczer Tibor

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette.

"Évente 30-40 ezer háztartás áramfelhasználását, azaz hatmilliárd forintot spórol az ország az óraátállítással, az összeg nagy részét a nyári időszámítás megtakarításai jelentik." - volt olvasható a Napi Gazdaság egy 2011-ben született összegzésében, amely az alábbiakra is kitért: "A hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir évtizedek óta gyűjti és elemzi a mindenkori fogyasztási adatokat.

Ezekből az látszik, hogy a nap-éj egyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5 és 3 százalék közötti - azaz 2000-4000 megawattórás - fogyasztáscsökkenés látható, amely mennyiség egész évre elegendő lenne akár ezer háztartás számára is. A Mavir becslései szerint az évente megtakarított 120 ezer gigawattóra áram 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg."

Ez a legfőbb érv az óratekergetés mellett, ám egyes statisztikák azt (is) mutatják: az energiafelhasználás mellett a baleseti és bűnügyi statisztikákat is javíthatta.

Szombatról vasárnapra virradóra egy órával kevesebbet alhatunk - az átállás megterhelést jelent az emberi szervezet számára Grafika: Bozsó István

Az ellenérvek is számosak. Ezekből is szemezgetünk néhányat:

Az ellenzők szerint a gazdasági érvek többsége több mint vitatható, mivel a jelen fogyasztói társadalomban már alaposan megváltoztak az energiafelhasználási szokások. Gondoljunk csak a digitális eszközökre, vagy a légkondicionáló gépekre. Egyre több kutatás jutott arra a megállapításra, hogy a tavaszi és az őszi átállítás nemcsak átmeneti élettani kellemetlenségeket, hanem jelentős egészségi problémákat okozhat.

Mi legyen hát?

A politika és a politikusok is egyre gyakrabban foglalkoznak a témával. Egy tavaly novemberben nagy sajtóvisszhangot is kiváltó javaslat szerint hazánknak a jelenleg nyári időszámításként ismert "menetrendet" kellene bevezetni egész évben.
Az indoklás szerint a mezőgazdaság lenne a nagy átállás nyertese, valamint a pozitív élettani hatásai sem lennének elhanyagolhatók.

Természetesen e kérdésben is szondázták korábban a közhangulatot. A szállás.hu által még tavaly készített felmérés alapján a magyarok nyolcvan százaléka nem helyesli az óraátállítást. Az ellenzők több mint kétharmada pedig a nyári időszámítást kedvelné inkább. Mindez annyit (is) jelentene: télen hosszabbak lennének nappalok, ám cserébe több sötét reggeli órával kellene fizetnünk.

A sajtóhírek szerint az országgyűlés már idén áprilisban szavazhat az évente kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!