Hírek

2017.03.22. 20:01

Nem az erdőben van a helye a szemétnek - Egyre több illegális lerakóval találkozhatunk

Dunaújváros - A napi beszélgetésekben, a közösségi oldalakon, a fórumokban gyakran esik szó arról, hogy egyre több az illegális szemétlerakó, hogy szemetes a város.

Balla Tibor

Folyamatos sziszifuszi küzdelem folyik az illegális szemétlerakók és a DVG Zrt. szolgáltatási ágazata között. Iván László szerint ez egy soha véget nem érő harc.

Akik gyakran fordulnak meg az erdős részeken, vagy a különböző garázssoroknál, naponta találkozhatnak a gonddal. A Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. folytonos küzdelmet folytat a tendencia ellen, de szemléletváltásra van szükség. Másrészt az sem biztos, hogy tudjuk, hová vihetjük a levitézlett hűtőt, számítógépet.

Iván László, a DVG Zrt. szolgáltatási ágazatának csoportvezetőjeként napi szinten találkozik a problémával. Jelen pillanatban a városban három-négy olyan hely van, amelyet illegális lerakóként használnak a városlakók - állítja a csoportvezető.

Az egyik ilyen terület a Tököly Imre utcában van, amelyet a térség önkormányzati képviselőjével, Tóth Kálmánnal közösen próbálnak megszüntetni. Egy félreértés is állhat az ottani jelenség mögött, hiszen korábban volt egy egyszeri akció, amikor azon a helyen gyűjtötték össze a hulladékot, amit akkor ingyen elszállítottak. Azóta viszont a lakók úgy gondolják, hogy onnan mindig ingyen elszállítják a szemetet. Iván László azt is problémásnak tartja, hogy a zöldhulladék összegyűjtésére szolgáló zsákokba mindenféle más is belekerül.

A városi garázssorok közelében sok helyen zsákszámra hever az illegálisan lerakott szemét, ami sajnos akár fertőzés forrása is lehet Fotó: Ady Géza

A csoportvezető szerint hasonlóan neuralgikus pont az illegális szemétlerakásban a 7-es kokszolói kapunál van, ott sem tudják megszüntetni a kupacokat, a kommunális szeméttől a sitten át a vécécsészéig mindennel találkoznak. Bár tavaly az önkormányzat, a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. és a DVG Zrt. összefogásával igyekeztek megtisztítani a területet, de újra és újra megtelik. Megszüntettek egy illegális lerakót a 9-es kapunál is. A 6-os út város mellett elhaladó szakaszán is nagyon sok helyen találkoznak lerakott szeméttel. Az Óvárosban, a templomnál felszámolták a szelektív gyűjtő helyet, ezzel sikeresen megszűnt a nem odavaló szemét lerakása is. Ugyanez a helyzet a laktanya bejáratánál is.

Iván László szerint egy-egy eldobott zsák szeméttel bármikor találkozhatunk, ha végigjárjuk a kiserdőt, a Kádár-völgyet, vagy a Fáy utca mögötti lépcsőt, mert az emberek gondolkodásában van a hiba. A szemét nem dobja el magát - fogalmaz frappánsan. Egy lakásfelújítás költségvetésébe ugyanis bele kellene kalkulálni a keletkező szemét elszállításának költségét is.
A város utcáiról tavaly 700 köbméter szemetet szedtek össze, ami ilyesztően nagy szám.

Bántja a szemét a szemét

Dunaújváros - Keresztes József közös képviselőként is tevékenykedik, így érzékeny a közösségi gondokra. Bántja a szemét a szemét. Kutyasétáltatás közben naponta bosszankodik, hogy a „gázosok garázssoránál" az erdő felőli részen, a kerítés mellett valóságos kis szemétlerakó alakult ki, de nem ez az egyetlen hely, ahol hasonló gonddal találkozott, az ő garázsa a Névtelen útnál van, ahol bizony hasonló állapotok vannak.

Keresztes József szerint olcsóbb konténer vagy zsák lehetne a megoldás Fotó: Ady Géza

A gázosok garázssoránál emlékezete szerint két éve teljesen kitakarították a környéket, de azóta ismét elcsúfították már az út melletti részeket. A garázsa mellett egy ideig, amíg gyakran jártak ki többen is oda, még rendet tudtak tartani, de egy ideje már elvadult a környék a szemét szempontjából. Véleménye szerint ez az állapot az emberek szégyene is, mert nem oda kéne vinni a szemetet. A várost annyiban hibáztatja, hogy csak rendkívül magas áron lehet konténert bérelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!