Hírek

2017.03.22. 20:01

Hová tehetjük a hulladékot?

Dunaújváros - Városi gond a nem tipikus hulladékok elhelyezése, elszállítása. De vannak rá megoldások!

Pekarek János

Örök gondja a városi embernek, hogy hová tegye azokat a hulladékokat, amelyek nem férnek bele a társasház szemétgyűjtő edényébe, vagy amit nem szeretne abban elhelyezni?

Mint például az elektronikai hulladékot, az akkumulátort, az építési törmeléket, a lomot?

Vidéki ember viszonylag könnyen boldogul ezzel, hiszen vagy nem dob ki semmit, abból az elvből kiindulva, hogy előbb-utóbb minden jó lesz majd valamire, vagy elássa, elégeti.

Viszont neki erre van helye, alkalma.

Városban viszont mit tegyünk? Bencsik Istvánt, a helyi kommunális szemétgyűjtést végző Dunanett Nonprofit Kft. általános igazgatóját kérdeztük erről.

- Többféle hulladékcsoport van - kezdte válaszát az igazgató. - Az elhasznált műszaki cikkeket nem a közszolgálati szemétszállító dolga elvinni, közömbösíteni. A városban működik egy erre szakosodott cég, a Papírgyári úton: ott még fizetnek is a beszolgáltatott elektronikai berendezésekért. (Adószámot vigyünk magunkkal a leadáshoz! - P. J.)

Az újtelepiek minden évben rendeznek elektronikai hulladékgyűjtést, őrzött konténerekkel Fotó: Ady Géza

Ott megfelelően szétbontják a gépeket, kinyerik azokból a még hasznosítható nyersanyagokat, viszonylag így éri a legkevesebb kár a környezetünket.

(Ismét mi tesszük hozzá, hogy némely városrészben helyi csoportok, egyesületek rendszeresen szerveznek elektronikai hulladékgyűjtést: ezek végpontja is valamely professzionális hulladékbontó. A gyűjtéskor rendszerint polgárőrök őrzik az összehordott hulladékot a lomisoktól. P. J.)

- A másik hulladékcsoport, ami rendszeresen gondot okoz, az építési törmelék - folytatta Bencsik István. - Ezt sem lehet a normál háztartási hulladékkal együtt kezelni és szállítani. Ilyenkor, lakásfelújítás, festés, költözködés esetén célszerű a Dunanett Kft.-től konténert bérelni a hulladék elszállításához: a 0,75 köbméterestől a 10 köbméteresig mindenfajta rendelkezésre áll.

Végül a felgyűlt lom elszállítására is van lehetőség cégünknél: a társasházanál a közös képviselőkkel egyeztetve rendszeres időközönként kihelyezünk konténereket a lomoknak, családi házaknál évente egyszer ingyen házhoz megyünk a lomért, előre egyeztetett időben. Ilyenkor a szemétbe nem férő, nem elektronikai vagy építési hulladékot, lomot, bútort viszünk el.

Minden szolgáltatásunkról részletesen tájékozódhatnak ügyfeleink a Dunanett Nonprofit Kft. internetes honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!