Hírek

2017.01.22. 19:10

Vasárnap adták át a Pro Cultura Intercisae Díjakat

Dunaújváros - Vasárnap este a Bartók színházban köszöntötték az idei Pro Cultura Intercisae Díjasokat: Németh Györgynét és Markovics Sándort.

Szabó Szabolcs

A magyar kultúra napján, vasárnap este rendezett ünnepi gálaműsor kezdetén a közönség egyperces néma főhajtással emlékezett a veronai tragédia áldozataira. Tótin Katalin, Tótin István és Csadi Zoltán közös produkcióját követően Gombos István alpolgármester adta át a város legrangosabb kulturális elismerését Németh Györgynének és Markovics Sándornak a Bartók színház nagytermében.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A díjátadón elsőként Németh Györgyné érdemeit méltatták. A Pentele Nyugdíjas Klub vezetője több mint száz ember közösségi tevékenységének irányítója. Legfőbb céljuk a pentelei hagyományok életben tartása, a fiatalokkal történő megismertetése. Elsősorban az ő odaadó munkája révén vált jelentős civil szervezetté a Pentelei Nyugdíjas Klub.

Markovics Sándor sok évtized kultúraszervező és közösségépítő munkáját ismerték el vasárnap este, a magyar kultúra napján a Pro Cultura Intercisae Díjjal Fotó: Zsedrovits Enikő

A legidősebb korosztály olyan példamutató, közismert képviselőjéről van szó, aki hosszú ideje egyaránt aktív résztvevője és kiemelkedő szervezője nemcsak a nyugdíjasklubnak, de a Pentele Baráti Kör mint Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek, ünnepi megemlékezéseinek is. A helyi kultúra alakításában küldetést tölt be azzal, hogy a múlt generációinak, hagyományainak kivételes ismerője, művelője.

Az ünnepség zárásaként a Bartók Kamaraszínház művészeinek gálaműsora várta a közönséget Fotó: Zsedrovits Enikő

Markovics Sándor sok évtizedes közösségi és kulturális tevékenységét pedig így méltatták az ünnepségen:

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, megalapítója a Nemzetközi Fúvósok és Mazsorettek városi rendezvénysorozatának, amely az elmúlt évben immáron 20. alkalommal szórakoztatta az érdeklődőket, és a Fúvósok Világszövetsége is elismerően szól a rendezvényről. Nagy érdemei vannak abban, hogy évről évre a Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal közösen megrendezik a Veliko Prelo, vagyis Kóló bálokat, amely az idei évben 40. alkalommal várja a közönséget.

Egyik alapítója az immár 40 éves Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületének, amely ma már csak egyedül működik Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!