Hírek

2016.12.11. 18:42

Szabadkereskedelmi egyezményekről

Kishantos - „Azonnal hagyjuk abba” címmel fut egy nyílt műhelybeszélgetés-sorozat a Mezőföld Népfőiskolai Társaság és Kishantosi Vidékfejlesztési Központ szervezésében.

Szabó Szabolcs

A szombati találkozó a szabadkereskedelmi egyezményekre (is) fókuszált.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője szombaton Kishantoson tartott előadást Fotó: Zs. E.

A szombati műhelybeszélgetésen Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője, valamint a Föld Barátai nemzetközi hálózat képviselője előadásában az EU és az USA között éppen formálódó Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP), valamint a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodás (CETA) ellen érvelt. Úgy vélte, ezek a neoliberális gazdaságpolitikát követő egyezmények csak az érdekelt multinacionális vállalatok profitéhségét szolgálják, összességében károsan hatnak az európai és a magyar gazdaságra, félresöprik az környezetvédelmi és az élelmiszerbiztonsági szempontokat. Az előadó több független felmérést is idézett, amelyek szerint mindkét szerződés milliós nagyságrendű munkahelyvesztéssel járna, tovább rontaná a helyi kis- és közepes nagyságú mezőgazdasági termelők és vállalkozások lehetőségeit. Fidrich kiemelte, az említett két szabadkereskedelmi megállapodás hasznát a nemzetközi nagyvállalatok élveznék, míg a társadalmi és környezetvédelmi költségeket az adófizetők állnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!