Hírek

2016.11.22. 13:25

Rendőrportya a városban - Civil ruhás figyelőszolgálatot szerveztek a betörések megelőzésére

A helyi kapitányság több bűnmegelőzési szálat is mozgat egyszerre ezekben a hetekben. Figyelemfelhívó előadások és portyaszolgálat...

Körmendi Erzsébet

November eleje óta rendszeresek az időseknek szóló bűnmegelőzési előadások - kedden például a Búzavirág Nyugdíjas Egyesületnél volt egy ilyen veszélyekre figyelmeztető tájékoztatóval egybekötött fórum. E programmal párhuzamosan az egész városra kiterjedő, veszélyekre figyelmeztető, óvatosságot és körültekintést kérő kampányba is kezdett a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztálya, amelynek a vezetője Osváth Péter rendőr alezredes.

Osváth Péter rendőr alezredestől, az alosztály vezetőjétől tudjuk, hogy november kilenc óta heti két alkalommal bűnmegelőzési szórólapozásos portyát szerveztek a város meghatározott részén délután. Emellett a kapitányság bűnügyes, civil ruhás figyelőszolgálatokat is szervez a betörések megelőzése érdekében is, elsősorban a sötétedés utáni időszakra fókuszálnak, hiszen korán lemegy a nap, védtelenebbé válnak az ingatlanok.

A szórólapos akcióban körzeti megbízott, bűnügyes nyomozó, a polgárőrség képviselője, valamint több, közösségi szolgálatos, rendvédelmet tanuló diák vesz részt. A középiskolások számára ezek a portyák terepgyakorlatnak számítanak. Eljutnak valamennyi városrészbe, figyelik a területet, szórólapokat osztanak és helyeznek el a postaládákba, ilyen módon is felhívva a figyelmet a veszélyekre.

Németh Tamás, Gönczöl Dominik és Karsai Attila a Dunaferr tanulói veszik át Hegedűs Lászlótól a szórólapokat, amiket ki kell osztani. Háttérben középen Lovasi József, a Dupent polgárőrségtől Fotó: Zsedrovits Enikő

Melyek is ezek? Korán sötétedik, az emberek többsége délután öt-hat órakor még nincs otthon, mert dolgozik, bevásárol, ügyet intéz..., sötétek a ház, a lakás ablakai, senki nem reagál a csengetésre, kopogtatásra... Ezt az időszakot használják ki a betörők, hiszen nap közben nem annyira feltűnő, ha idegen jár a lépcsőházban, mint este későn... A Szomszédok Egymásért (SZEM) mozgalomnak ilyenkor nagy jelentősége van. Osváth Péter kér mindenkit arra: figyeljenek a környezetükben élőkre! Családi házas övezetben gyanús lehet az idegen autó vagy személy, ha ilyet látnak, akkor menjenek ki a kertkapuba, mert a jelenlét önmagában is elriaszthatja az elkövetőket. A földszinti lakásokba általában ablakbefeszítés módszerével jutnak be a tolvajok. A szakember tanácsa: pár száz forintért lehet kapni érzékelőt, ami éles, vijjogó hangot ad ki, amint be akarják nyomni a nyílászárót. Ezt meghallva dolgavégezetlenül szalad el a behatoló. Ne hagyjanak elöl olyan értékeket, amelyek feltűnőek, csábítóan hatnak arra, aki esetleg sötétedés után bevilágít az ablakon. A készpénzt is érdemes furfangos helyen tárolni, nem könyvben, dobozban. A hétvégi házak szabad prédává válnak telente, ezért onnan vigyék haza a nagyobb értékeiket, amennyiben otthon van módjuk a tárolásukra. Osváth Péter javasolja: készítsenek értékleltárt. Nagyjából fél órát vesz igénybe, hogy a fontosabb és beazonosítható dolgokról (műszaki cikk, kerékpár, ékszer...) összeírjanak egy listát, a gyári számmal, cikkszámmal, vagy fényképezzék le a főbb adatokat tartalmazó panelt, esetleg magát az értéktárgyat is. Ezek birtokában a rendőrség hatékonyabban tud keresni lopási kár esetén, mert egy televízió jobban beazonosítható az adatai alapján, mint ha csak annyit tud a tulajdonosa, hogy fekete volt..., viszont még a pontos típusára sem emlékszik.

Németh Tamás helyezi be a szórólapokat a postaládákba

Ha betörésre utaló hangokat vélnek hallani, csapjanak nagy zajt, kapcsolják fel a világítást és beszéljenek hangosan még akkor is, ha egyedül vannak a lakásban. Hívják a rendőrséget azonnal - amennyiben a rendőrök időben érkeznek, talán még a betörőt is megfoghatják. A mobiltelefont tartsák az ágyuk mellett amikor alszanak. Bármikor segítségre lehet szükségük. Cseréljék ki a zárat, ha kulcsot adtak korábbi bérlőknek, mert bármikor lemásoltathatták azt. Amikor besötétedik, mindig húzzák el a sötétítőket, vagy engedjék le a redőnyt. A bejáratra és a névtáblára csak vezetéknevüket írják ki. Ezzel megelőzhető, hogy a potenciális betörők rájöhessenek: egyedülálló nő vagy idős ember él ott. Ne beszéljenek idegenek előtt a magánügyeikről, arról sem, hogy egyedül élnek, illetve egyedül tartózkodnak a lakásban. Ne menjenek be a lakásukba, ha arra érnek haza, hogy betörés nyomait látják az ajtón, vagy ablakon. Lehet, hogy a behatolók még odabent vannak. Menjenek át a szomszédba, és hívják a rendőrséget! Szomszédjaikkal minden esetben beszéljék meg, ha gyanús idegen látogatja meg önöket.

- Szinte mindenki előtt ismert, hogy a leggyakoribb bűncselekmények, vagy akár a közlekedési balesetek jó része elkerülhető lenne, ha jobban vigyáznánk magunkra, ha csak egy kicsit körültekintőbbek lennénk. Általános bűnügyi tapasztalat, hogy a polgárok egy igen jelentős része jóformán tálcán kínálja a lehetőséget a rosszban sántikálók számára. Változtassunk ezen! Mert ha már bekövetkezett a baj, akkor késő bánat - összegez lapunknak Osváth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!