Hírek

2016.11.23. 20:15

A zarándokút jele - Egyelőre csak egyéni természetjárók indultak el a déli úton

A Mária zarándokút Közép-Európa Szűz Mária-kegyhelyeit veszi sorra. Két ága nálunk találkozik.

Pekarek János

Sokszor írtunk már lapunkban a Mária zarándokútról, ami Közép-Európa turisztikai szenzációja lehet a közeljövőben. Illetve: máris az, hiszen az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tartó nyugat-keleti ága máris óriási népszerűségnek örvend.

A másik ág, a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig tart: ezt ezekben a hónapokban jelölik ki, s indítják be itt a zarándoklatokat. Ez az ág, látjuk a jelzéseken, hozzánk is elért!

A Mária zarándokút észak-déli ágának magyar szakasza Esztergomtól Budapesten át Dunaújvárost is érintve halad Máriagyűdig.

Tőke Kata a Városháza téren az egyik Mária úti turistajellel Fotó: Ady Géza

E szakasz nagy részét, Ercsi és a déli országhatár között már kijelölték természetjárók - akiknek a Magyar Természetjáró Szövetségnél letett jelfestő vizsgával kell rendelkezniük ehhez a munkához.

A Pentele Természetjáró Egyesület jelfestője, Csontos László két társával együtt vállalkozott erre a feladatra.

Adony központjától Kulcson, Rácalmáson, Dunaújvároson, Kisapostagon át festették fel a jeleket a dunaföldvári Templom utcáig, 40 kilométeren keresztül.

A városba az Üdülő soron értek, a Magyar úton, a Pincesoron, a Váci Mihály utcán át jutottak a II. János Pál pápa térig, onnan a Városháza tér, a kis Vasmű út, a Dunasor, a Sikló út, a Duna-part, a szivattyútelep, a halna következett Kisapostagig. Háromszor kellett végigjárniuk a szakaszt: előbb alapozni, aztán a fehér festék, majd maga a jel következett. A munkát Márton Zoltán dunaföldvári vállalkozó támogatta festékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!