Hírek

2016.09.01. 16:30

Tilos áthajtani a zebrán! - A gyalogátkelőhelyekhez táblákat helyeznek ki

Dunaújváros – Régóta okoz kellemetlenséget az autósoknak, hogy a gyalogátkelőhelyeken időnként átsuhan egy-egy kerékpáros.

Balla Tibor

Ráadásul nem csak az autósoknak probléma, a gyalogosok számára is sok kellemetlenséget okoznak a suhanó biciklisek. Nem szólva arról, hogy nem ritkán a bosszúságnál súlyosabb a helyzet: viszonylag gyakoriak az ebből származó balesetek is.

Ennek kíván véget vetni a rendőrség az Országos Balesetvédelmi Bizottsággal karöltve, és a kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt a járda irányából olvashatóan kerékpáros közlekedést segítő táblákat helyeznek ki következő felirattal nyomatékosított piktogrammal: „Hajtva tilos! Tolva szabályos!” A két tájékoztatást színben is elkülönítik, a tiltó piros színt, míg a javasolt zöld színt kapott.

A piktogramok egyértelműek

A város több pontján jól láthatóan már kihelyezték ezeket a táblákat, de továbbiak is várhatók.

Németh Miklós, a a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője lapunk kérdésére elmondta, hasonló táblákat már évekkel ezelőtt kihelyeztek a megyeközpontban, és már akkor szerették volna elérni, hogy ne csak Székesfehérvárott jelenjenek meg a tájékoztatások, hanem Dunaújvárosban is. Ám akkor erre nem volt keret.

Problémaként említette, hogy a Vasmű út széles gyalogjárda részét igénybe veszik a kerékpárosok, amit nem lehetne. Mint mondta, abból, hogy úgy kelnek át a gyalogátkelőn, hogy nem szállnak le a kerékpárról, több baleset is keletkezett. Emiatt ezzel a problémával mindenképpen foglalkozni kell, a szabálytalanság baleset-veszélyessége indokolja, hogy erre figyeljenek.

Szerencsére vannak, akik figyelmeztetés nélkül is tudják, hogyan kell biciklivel átkelni a zebrán
Fotó: Ady Géza

Különösen azért, mert az idei esztendő a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésbiztonságának az éve, az Országos Balesetvédelmi Bizottság iránymutatása alapján. Most mi is megkaphattuk ezeket a táblákat az országos és a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottságnak köszönhetően. Ezek nem KRESZ-táblák, hanem figyelemfelhívó táblák. Nem mindenhová kerülnek ki e jelzések, csak ahol a legszükségesebb, és eddig még épp csak a felét telepítették ki a kereszteződésekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!