Hírek

2016.08.29. 19:55

Szabó doktor újra Spártába megy futni

Dunaújváros - Még egyszer megpróbálja lefutni a spártai ultramaraton távot dr. Szabó Zoltán újvárosi orvos.

Pekarek János

Újra megpróbálja teljesíteni a spártai erőpróbát dr. Szabó Zoltán, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház belgyógyász főorvosa idén szeptemberben.

A mi futó dokinkról ezzel a kissé pajkos elnevezéssel már többször írtunk. A jó doktor több mint ötven évesen tette le a cigarettát és kezdett el futni, először csak úgy passzióból, majd benevezett több hosszútávú versenyre is, többször körülfutotta a Balatont, felszaladt a Kékestetőre is néhányszor, míg olyan szintet ért el az ultramaratonisták mezőnyében, hogy tavaly elindulhatott a valószínűleg legkeményebb hosszútávú versenyen, az Athén és Spárta között rendezett, 246,8 kilométer hosszúságú futóviadalon, amelyet 36 órán belül kell teljesíteni.

Dr. Szabó Zoltán készül a nagy futóviadalra
Fotó: archív

E verseny nehézségére jellemző, hogy általában az indulók harmada ér be a célba a szintidőn belül. Viszont aki beér, az mind ugyanolyan elismerést kap, spártai hős lesz, és a hosszútávfutók között sokáig emlegetni fogják.

Szabó doktor igazi amatőrként indult tavaly. Akkor kiesett. Megpróbálja újra!

Ezúttal azonban már nem teljesen amatőrként áll majd rajthoz. Amennyiben a tavalyi kudarcból okulva, amikor alig 81 kilométer megtétele után, éppen áthaladva a Korinthoszi-csatorna fölött, kidőlt a versenyből, kiderült idővel, hogy egyszerűen elfutotta magát, túl gyorsan kezdett, valamint a verseny előtti izgalom következtében kissé kialvatlan is volt.

Röviden: rossz kondícióban vágott neki a versenynek.

Dr. Szabó Zoltán örömfutás közben. Sokat fejlődött tavalytól
Fotó: Archív

2015. december 1-től azonban a mi futó dokink egy legendás hírű magyar edző utasításai alapján készül az újabb versenyre. Lőrincz Olivér a korábbi háromszoros Spartathlon-győztes magyar dr. Lubics Szilviát is edzette.

A rendkívül szigorú, ám igen jól felkészült edző hatására dr. Szabó maga mondja, hogy fizikálisan és mentálisan is rendkívül sokat fejlődött az eltelt kilenc hónapban. Futása felgyorsult, kondíciója is nagyon sokat javult, képes sokkal jobban beosztani az erejét.

A Spartathlon idén szeptember 30-án, pénteken, reggel hét órakor indul Athénból, az Akropolisz lábától, Spártáig, a Leonidasz-szoborig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!